back to top
2024. október 06. 10:40

KezdőlapRXKristoffresson dupla és magyar dobogó Höljesben

Kristoffresson dupla és magyar dobogó Höljesben

-

A WRX második versenyén sem tudták legyőzni Johan Kristofferssont Svédországban, az Euro RX3-ban pedig Kovács Sámuel dobogóra állt élete első Eb-hétvégéjén.

Szakadó eső várta a versenyzőket és a 25000 nézőt a rallycross vb és Eb közös szezonnyitóján Höljesben. Az biztos, hogy ez nem zavarta meg Johan Kristofferssont, aki az első nap után még egyértelműbben dominálta a WRX-et. Mindkét kvalifikációs futamát megnyerte – másodszor még egy rossz rajt is belefért-, aztán az elődöntőben és a döntőben is diadalmaskodott, ezzel 30 ponttal fejezte be a vasárnapot és természetesen vezeti a világbajnokságot.

Kristoffersson
foto: @World / Red Bull Content Pool

A KMS belsőégésű motoros autójával versenyző világbajnokával ezúttal is egy CE Dealer Team versenyző tartotta a lépést, ám most Niclas Grönholm volt a jobb a csapatból. Két második helyet szerzett délelőtt, az elődöntőjét megnyerte, és a döntőben is második lett. Mögötte Veiby ért harmadikként célba, így a vasárnapi dobogón 2:1-re nyertek a belsőégésű motoros autók. Kevin Hansen, Bergström és Timmy Hansen volt a további sorrend.

Veiby
foto: @World / Red Bull Content Pool

Az Euro RX1-ben az utolsó kvalifikáción megint jól jött ki a lépés Benyó Máténak, második lett és a négy kvalifikáció alapján negyedik helyen jutott az elődöntőbe. Ott azonban ismét egy versenyzőtárs miatt nem sikerült a továbbjutás.

„Az első kanyarban egy svéd versenyző megforgatott és minden reális esély elment a továbbjutásra a döntőbe! A nagy igyekezetben el is követtem a következő körben egy hibát amelynek következtében bal hátsó defektet kaptam. A döntőbe jutást illetően ennek már nem volt jelentősége, csak az segíthetett volna rajtam, ha az a versenyző megkapja a büntetését, aki kilökött, de a versenybírák tovább engedték” – idézte fel Benyó az eseményeket. A Korda Racing versenyzője hetedikként, 20 ponttal fejezte be a hétvégét.

Benyó Máté
foto: Korda Racing

A döntőben mégis volt magyar pilóta, Koncseg Zoltán a 11. helyen továbbjutott és az első elődöntőben harmadik lett. A döntőben Patrick O’Donovan, a finn Mika Liimatainen és Damian Litwinowicz mögött negyedik helyen ért célba.

Kárai Tamás nem állt rajthoz a negyedik kvalifikáción emiatt 13. lett és épphogy lemaradt az elődöntőről. Mózer Márk a 14., Mózer Attila a 16. helyen fejezte be a versenyt.

Kovács Sámuel
foto: Korda Racing

Az Euro RX3-ban jól kezdődött a vasárnap a két magyarnak. Körmöczi Balázs és Kovács Sámuel is másodikként ért célba a kvalifikációs futamon. Kovács megnyerte az elődöntőt, Körmöczi a másik ágon második lett. A döntőben Volland nyert Ribeiro előtt, Kovács pedig első Eb futamán harmadik helyen ért célba. Körmöczi hatodik lett a döntőben.

Az RX2e-ben is volt magyar induló, a hétfős mezényben Luigi az elődöntőig jutott ahol negyedik lett és nem jutott tovább.

foto: @World / Red Bull Content Pool

Friss