back to top
2024. június 24. 15:16

KezdőlapTEREPRALLYSam Sunderland nyerte a motorosok kategóriájában a Dakart

Sam Sunderland nyerte a motorosok kategóriájában a Dakart

-

Sam Sunderland nyerte a 44. Dakar Rallyt a motorosok közt. A 32 éves brit pályafutása második Dakar győzelmét szerezte, sikere a GasGas márka első Dakar győzelme.

Mindössze egyetlen szakaszgyőzelem elég volt ahhoz, hogy a GasGas brit versenyzője, megnyerje a 2022-es Dakart. Sundeland a nyolcadik speciálon nyert, háromszor volt második, ám a hetedik nap kivételével mindig ott volt a legjobbak között. A kiegyensúlyozott teljesítmény elég volt ahhoz, hogy 2017 után újra ő legyen a Dakar győztese.

Dakar Sunderland
Fotó: A.S.O./F.Gooden/DPPI

Hét olyan nap volt a 12 versenynapból, amikor az összetett élén állt Sunderland. A 12. versenynapon Jeddah-ban a célban 3 perc 27 másodperc lett a különbség közte és a második Pablo Quintanilla között, ami az idei motoros mezőnyben komoly előnynek számít. Az már más kérdés, hogy belegondolni is rémisztő, hogy többb mint 4000 kilométernyi versenytáv után ekkora volt a különbség. Matthias Walkner lett a harmadik, 6 perc 47 másodperc hátránnyal. A Dakaron a márkák sorrendje ezzel GasGas, Honda, KTM lett, a negyedik helyen pedig egy Yamaha versenyző, Adrien Van Beveren végzett.

Az utolsó napra is maradt izgalom. A hondás Padlo Quintanilla a csapattárs Brabeccel végigviharzott a pályán. Quintanilla nyert, Brabec 5 másodperccel ögötte ért célba. Sundeland az előnyét osztotta be, okosan versenyezve – ahogy az egész Dakaron is tette – kilencedikként ért célba, de csak 3 perc 25 másodpecre volt Quintanillától, így győztesként ünnepelhetett.

„Nagyon boldog vagyok! Köszönöm a csapatnak és mindenkinek aki segített. Öszíntén szólva az utolsó szakasz nagyon nehéz és stresszes volt. Nehéz volt a navígáció, sok trükkös irányváltással. Néhányszor meg is zavarodtam, hogy melyik a helyes irány, majdnem felrobbant a fejem. Fantasztikus érzés, ahogy jöttem a cél felé egyre jobb lett. Az utolsó tíz percben nem voltam benne biztos, hogy nyertem e, de itt mondták, hogy igen, és ezzel valóra vált az álmom” – mondta a célban Sunderland. – „Rengeteget dolgozott mindenki ebben az évben. A barátaim, a családom, a csapatom. De ez mind kifizetődött ezzel, hogy megnyertem a versenyt.”

Dakar 2022
Sam Sunderland, Fotó: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool
Forrás:dakar.com

Friss