2024. április 16. 13:27

KezdőlapTEREPRALLYOktóberre halasztották az Africa Eco Race-t

Októberre halasztották az Africa Eco Race-t

-

A 14. Africa Eco Race-t az eredetileg tervezett márciusi időpont helyett októberben rendezik meg.

Marokkó határai zárva vannak, és február 1-ig nem is várható, hogy megnyitják. Emellett a Franciaországban kötelező védettségi igazolványt kiterjesztették a külföldiekre is, és ez szintén megnehezíti a verseny rendezését. Ezek miatt az okok miatt a versenyt szervező Jean-Louis Schlesser a marokkói hatóságokkal egyeztetve úgy döntött, hogy a 14. Africa Eco Race új időpontja 2022. október 15-30. lesz.

Africa Eco Race
foto: Africa Eco Race

A kezdeti nevén Africa Race-t a Dakar 2008-as törlése után hívta életre a kétszeres Dakar győztes Jean-Louis Schlesser és René Metge. A cél az volt, hogy Thierry Sabine örökségét megőrizve továbbra is a Dakar eredeti helyszínén, Afrikában versenyezzenek a terepralis profik és amatőrök. A rossz nyelvek szerint a verseny megalapításában szerepe volt annak is, hogy Schlesser összeveszett a Dakar szervezőivel. Az első években az alapító egyeduralkodó volt, 2014-ig minden évben ő nyerte buggyjával az autós kategóriát.

A világjárvány tavaly közbeszólt, 2021-ben nem tudták megrendezni az eseményt. A tervek szerint idén március 12-én indult volna a mezőny Monacóból, hogy 12 versenynap után elérjék a célt Dakarban. A negyedik hullám azonban ismét átírta a forgatókönyvet. A rajt új időpontja október 15. a célt pedig október 30-án érik el Dakarban. A versenytáv 6018 kilométer, ebből 3915 kilométer a speciálszakaszok hossza.

Africa Eco Race
foto: Africa Eco Race

Nekünk magyaroknak is fontos és emlékezetes ez a verseny, hiszen 2020-ban a kamionos kategóriát a Kovács Miklós-Ács László-Czeglédi Péter trió nyerte Scaniával. A második helyen pedig a Fazekas Károly-Horn Albert-Csákány Péter egység végzett. Kovácséknak ez volt a második sikerük, 2010-ben is ők voltak a legjobbak a kamionosok közt.

Africa Eco Race
foto: Qualisport Racing

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss