2024. április 23. 22:46

KezdőlapE-MOBILITYAz Audi is indul a tereprally vb második futamán

Az Audi is indul a tereprally vb második futamán

-

Az Audi is nevezett a tereprally-világbajnokság márciusi második fordulójára Abu Dhabiba, miközben folytatja az elektromos RS Q e-tron fejlesztését. A versenyen a gyártó a Dakarral ellentétben csak egy pilótát, Stéphane Peterhanselt indítja.

A Q Motorsport által irányított projekt, amelyet az X-raid csapatalapítója, Sven Quandt vezet, befejezte első versenyét az idei Dakar Rallyn. Bár a várt kiemelkedő eredmény elmaradt, mégsem elégedetlen a csapat, hiszen négy szakaszt megnyertek, és a Mattias Ekström–Emil Bergkvist duó a legjobb tízben végzett.

Az Audi elsődleges célja továbbra is a jövő évi Dakar, de a csapat motorsport programokért felelős vezetője, Julius Seebach elárulta a DirtFish-nek, hogy 2022 hátralévő részében néhány kiválasztott versenyen indulnak. Abu Dzabi lesz az első a programban.

Az eseményt Stéphane-nal (Peterhansel) fogjuk teljesíteni” – mondta Seebach.

„Ez egy teszt számunkra forró körülmények között. Jelenleg az adatokból elemezünk mindent, hol voltunk jók, hol kellene fejlődnünk. Az autó súlyának csökkentése is a terveink között van, hogy mindent optimalizáljunk a következő évre” – részletezte a programot Seebach.

Carlos Sainz, Team Audi Sport, Dakar, W2RC, rallycafé.hu
Fotó: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool

A hírnek valószínűleg nem örülnek a versenytársak, akik már a Dakaron látták, hogy milyen potenciál van az autóban. A Prodrive már ki is fejezte az aggodalmát emiatt.

„Tehát idén egy vegyes programot hajtunk végre. Versenyezni fogunk, de a bajnokságot nem teljesítjük, és teszteket is végzünk, mert a fő hangsúly a 2023-as Dakaron lesz.”

Seebach azt is elmondta, hogy míg Peterhansel Abu Dhabiban indul, csapattársai, Ekström és Sainz is kap versenyzési lehetőséget a szezon során.

Abu Dhabira egy autónk lesz, de a jövőbeli versenyeken két vagy akár három autó is készülhet a Dakarra” – tette hozzá.

Az, hogy Peterhanselre esett a választás Abu Dhabira nem meglepő. Mr. Dakar hatszor nyerte meg az Abu Dhabi Desert Challenge-et. 2002 és 2007 között négyszer  Mitsubishivel, 2011-ben és 2019-ben pedig az X-raid Minivel.

Stéphane Peterhansel, Team Audi Sport, Dakar, W2RC, rallycafé.hu
Fotó: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool

Friss