2024. április 25. 04:10

KezdőlapTEREPRALLYPeterhansel volt a leggyorsabb Abu Dhabiban, Loeb és Al-Attiyah bajban

Peterhansel volt a leggyorsabb Abu Dhabiban, Loeb és Al-Attiyah bajban

-

Az autósoknál Stephane Peterhansel, a motorosoknál Sam Sunderland volt a leggyorsabb az Abu Dhabi Desert Challenge első szakaszán. A vb első két helyén álló Nasser Al-Attiyah és Sebastien Loeb nagyon rosszul kezdte a versenyt.

245 kilométeres speciálszakasszal kezdődött az Abu Dhabi Desert Challenge tényleges versenyprogramja. A versenyzők a Yas Marina Circuit-től rajtoltak, majd Abud Dhabitól délre indultak a sivatagba, a pálya 58 százaléka homok, 41 százaléka dűne volt.

Stephane Peterhansel megmutatta, hogy nem véletlenül tartottak a versenytársak az Auditól a Dakar után. Az Abu Dhabi Desert Challenge első napján a világbajnokságra nem nevező Mr. Dakar lehengerlő teljesítményt nyújtva, 9 perc 30 másodperces előnnyel előnnyel nyerte a napot. A második helyen Yazeed Al-Rajhi végzett a Toyotával, ezzel a vb értékelésben ő lett az első. Jakub Przygonski hajszál híján harmadik lett a Minivel, de Martin Prokop a végén megelőzte őt, mivel a lengyel közel 17 percet veszített az utolsó 25 kilométeren.

A nap két nagy vesztese a vb elsőségért harcoló Nasser Al-Attiyah és Sebastien Loeb lett. Al-Attiyah már 40 kilométerrel a rajt után visszafordult, mert megsérült a Hilux jobb első kereke. Loeb viszont nagyot harcolt Peterhansellel és Al-Rajhival, de a 169. kilométernél megállt és közel másfél óra hátránnyal tudta csak folytatni a versenyt, és utána is nagyon lassú volt. Később kiedrült mi történt a franciával. Előbb megsérült az első hajtása, emiatt kétkerékmeghajtással kellett továbbmennie. A dűnéken ez már kevés volt, beragadt és még több időt veszített. Ezzel Loeb a nyolcadik helyre esett vissza, de a 2 óra 28 perccel még mindig kisebb a hátránya, mint a második napot hatalmas időbüntetéssel kezdő katarinak.

Abu Dhabi Desert Challenge
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

A motorosoknál Sam Sunderland nyert. A brit sokáig küzdött a világbajnoki értékelésben nem induló Michael Dochertyvel, majd a végén az élre állt és megnyerte a szakaszt. A második helyen Pablo Quintanilla ért célba 2 perc 2 másodperces hátránnyal. A harmadik Kevin Benavides 9 másodperccel volt lassabb a hondásnál. A nap meglepetésembere még úgy is Docherty lett, hogy 2 perc 14 másodperccel lemaradva Sunderland mögött végül negyedik lett a dél-afrikai versenyző. Róla tudni kell, hogy Dubaiban él, tehát gyakorlatilag hazai pályán versenyzett.

A Dakar után ismét a mentőben fejezte be Ross Branch. A Hero versenyzője a harmadik helyen állt amikor esett, szerencsére nem történt komolyabb baja.

Az LW Proto kategóriában a Red Bull Junior Team versenyzője Guillaume De Mevius nyert. Francisco Lopez Contardo a 196. kilométernél előzte meg Cristina Gutierrezt és ezzel a chilei lett a második. Seth Quintero szinte végig De Meviusszal együtt ment, de az utolsó kilométereken fél órát veszített, így csak ötödik lett a nem vb résztvevő conrad Rautenbach mögött.

Abu Dhabi Desert Challenge
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Friss