2024. március 29. 06:48

KezdőlapTEREPRALLYAl-Attiyah volt a leggyorsabb Adu Dhabiban, az összetettben Peterhansel vezet

Al-Attiyah volt a leggyorsabb Adu Dhabiban, az összetettben Peterhansel vezet

-

Az Abu Dhabi Desert Challenge második napján Nasser Al-Attiyah volt a leggyorsabb, 5 perc 50 másodperccel előzte meg Sebastien Loeb-öt. A motorosoknál Ross Branch nyerte a szakaszt, ám a vezetést Kevin Benavides vette át.

316 kilométernyi speciálszakasz volt a hétfői penzum Abu Dhabiban, a vasárnapi pályától kissé nyugatra kalandoztak a versenyzők a sivatagban. 44% homok, 48% dűne, 8% sóstó és 1% aszfalt volt a pálya összetétele, amiből a nyolc százaléknyi sóstó igazán érdekes (bár a versenyzők biztosan nem ezen a véleményen vannak, hiszen az igazi kihívást a dűne jelenti). Kis matekkal kiszámolható, hogy hétfőn 25 kilométert száguldottak a sóstó talaján.

A tegnapi jobb első összekötő törés miatt a napot nem teljesítő és emiatt brutális, több mint 20 órás büntetést kapó Nasser Al-Attiyah már csak becsületből is nagyon nyomta. Úgy aratott rajt-cél győzelmet, hogy fokozatosan növelte előnyét Sebastien Loeb előtt. Végül közel hat perc lett az előny, ami az összetettben édeskevés, de a katari lelkének biztosan jót tett. Loebnek is volt ledolgoznivalója a hétfői szenvedés után, de hiába lett második, a hátránya az összett hatodik helyén még mindig jóval több mint egy óra az ötödik Serradori mögött.

Abu Dhabi Desert Challenge
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Egészen más helyzetben van Stephane Peterhansel. Mr. Dakar 20 évvel az első Abu Dhabi Desert Challenge sikere után már a hetedik győzelemért versenyez. Ebben legnagyobb versenytársa Yazeed Al-Rajhi és Martin Prokop. Peterhansel ma egy kerékcsere miatt veszített időt, és magas hőmérséklet miatt sem tudott maximális tempóval menni. Így végül kevesebb mint 2 perccel volt lassabb Al-Rajhinál, Prokopot pedig 49 másodperccel előzte meg, ezzel negyedik lett. Az összetettben 7 perc 49 másodperc az előnye a szaúdi, és több mint 15 perc a cseh pilóta előtt.

Abu Dhabi Desert Challenge
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

A motorosoknál jóval több ismeretlen van az egyenletben. A vasárnap nagyot eső Ross Branch visszaállt és Al-Attiyahhoz hasonlóan ellenállhatatlan volt, 39, illetve 41 másodperccel előzte meg Lucio és Kevin Benavidest. Mivel a tegnapi győztes Sunderland csak kilencedik lett, így Kevin Benavides állt az élre. A Dakarhoz hasonlóan most is nagyon szoros a motorosok mezőnye, a 11. helyre visszaeső Walkner hátránya is alig több mint 10 perc, így a hátralevő szakaszokon bármi megtörténhet.

Abu Dhabi Desert Challenge
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

A nap nagy vesztese az első nap meglepetésembere Michael Docherty volt. A dél-afrikai az 53 kilométernél bukott, mentőegységek vitték le a pályáról.

Az LW Proto kategóriában a chilei Francisco Lopez Contardo csatázott Seth Quinteroval. A South Racing versenyzője a 153. kilométernél már az élen volt, és végül 1 perc 11 másodperccel előzte meg Quinterot. A harmadik Christina Gutierrez már 10 perc feletti hátránnyal zárta a napot.

Abu Dhabi Desert Challenge
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss