2024. április 19. 23:34

KezdőlapTEREPRALLYMagyar sikerrel kezdődött a Tunisia Desert Challenge

Magyar sikerrel kezdődött a Tunisia Desert Challenge

-

Az 55 kilométeres prológgal megkezdődött a 2022-es Tunisia Desert Challenge. A versenyen vadonatúj kamionnal indult a Kovács Miklós-Czeglédi Péter-Ács László trió, a Qualisport Racing színeiben.

Nyolc szakaszon több mint 2000 kilométer vár a mezőnyre a Tunisia Desert Challenge-en. A prológ egy 55 kilométeres bemelegítés volt Djerba környékén, de szombattól már 300 kilométer feletti távokkal kell megküzdeniük az indulóknak. A „könnyebb” nap a szerda lesz, amikor 230 kilométeres speciálszakaszt jelöltek ki a szervezők. A verseny különlegessége, hogy nincsenek összekötők, csak mért szakaszokon kell teljesítenie a mezőnynek.

A Qualisport Racing elköszönt a jól bevált Torpedótól és a télen egy vadonatúj versenykamiont építettek. Az elődhöz hasonlóan sárgára színezett csőrös Scania nevét is elárulta ma a csapat, Shark, azaz Cápa lett a harcias küllemű versenykamion.

Tunisia Desert Challenge
foto: Qualisport Racing

A Djerba környéki hurokszakaszon mindenből kaptak egy kis ízelítőt a csapatok. Aszfalt, terep, homok és egy kis tengerparti száguldás is jutott az 55 kilométerre.

Kovácsék 43 perc 44 másodperc alatt teljesítették a távot, amellyel kezdetben a kategória 2. helyén álltak, csakhogy utólag kiderült, hogy az élen záró Bouwens, Wade, Booerbom alkotta Iveco-hármas kihagyott egy GPS-pontot, így időbüntetést kaptak. A Qualisport-legénység így a 15 indulót felvonultató kamionos kategóriában az élről várhatja a folytatást, a magyar egységet egy holland alakulat, a Timmermans, de Wit, Hendriks hármas követi 3 perc 14 másodperces hátránnyal..

„Hihetetlen nap volt, végre élesben is kipróbálhattuk a Cápát, amely minden tekintetben beváltotta a hozzá fűzött reményeinket” – nyilatkozta a prológ után Kovács Miklós. „Természetesen tudjuk, hogy nagyon az út elején járunk még, de az már most látszik, hogy óriási lehetőségek rejlenek ebben a versenykamionban. A mai menetet nagyon élveztük, hiszen mindannyian vártuk már, hogy végre elrajtoljunk. A tempónk rendben volt, de a szervezők ígérete nagyon is valós. Azt mondták, hogy az itinerben lesznek elrejtve meglepetések: voltak is, ráadásul nagyon kellemetlenek, de szerencsére sikerült megoldanunk a feladatot. Örülünk a remek kezdésnek, ami komoly löketet adott az egész társaságunknak, de már a folytatásra összpontosítunk.”

A motorosok közt a KTM-mel versenyző Frantz Roquesalane lett az első, talán nem meglepő, hogy neki is van Dakar tapasztalata. Az SSV kategóriában az a Rudy Verheyen-Bob Greens duó nyert, akiket 2019-ben a Hungarian Baján is láthattunk. Az autós mezőnyben pedig a Rik van de Brink – Gydo Heimans páros volt a leggyorsabb.

Folytatás szombaton a 360 kilométeres Djerba – Matous (El Borma) szakasszal.

Tunisia Desert Challenge
foto: Qualisport Racing

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss