2024. április 23. 12:46

KezdőlapTEREPRALLYA Kamaz nyerte a Silk Way Rallyt – Mazepin kategóriagyőztes

A Kamaz nyerte a Silk Way Rallyt – Mazepin kategóriagyőztes

-

A 12. Silk Way Rally abszolút győztese a Dimitry Sotnikov Dmitry – Ruslan Akhmadeev – Ilgiz Akhmetzyanov trió lett, akik Kamazzal nyerték a versenyt. Sotnikov ezzel saját rekordját megdöntve negyedszer állt a Silk Way dobogójának tetején. Nikita Mazepin a T3 kategória első helyét szerezte meg.

Majdnem 4500 kilométer és 10 nap után ért véget a Silk Way Rally. Az útvonal Asztrahánból vezetett Moszkvába, de a verseny furcsaságát nem ez adta, hanem az, hogy hiányoztak a nemzetközi élmezőny tagjai. A 12. Silk Way így gyakorlatilag orosz háziverseny lett.

A Kamaz versenye lett az idei Silk Way, ami abból a szempontból meglepő, hogy a kamionosok gyorsabbak voltak a T1 és T3 kategóriás csapatoknál is. A Dakar menő csapatnak egy másik Dakaros egység, a MAZ-zal versenyző Viazovich féle trió nehezítette meg a dolgát a verseny elején. A második speciálszakaszt megnyerték, a negyediken is dobogós helyen fejezték be a napot, de aztán győzött a Kamaz armada rutinja, és a verseny végére Nikolaev lett Sotnikov üldözője. A háromszoros győztes azonban nem hibázott, több mint egy órás előnnyel nyerte a kategóriát és ezzel az abszolút értékelést is. 31 óra 33 perces idejük több mint fél órával volt jobb az autós győztes idejénél.

Silk Way
foto: Silk Way Rally

Viazovich harmadik lett, és a verseny után azt mondta, hogy ez volt élete egyik legnehezebb versenye. A gondot nem is a terep jelentette, hanem a versenykamionokkal akadt jócskán gond. A MAZ csapatnak először a gumik jelentették a legnagyobb problémát. A szakaszok második felére túlhevültek és a leváló futófelület miatt szétrobbantak. A verseny második részében megoldást talált erre a problémára a csapat, de ekkor mindkét MAZ kamionon elkezdett szétesni a karosszéria – nem jó reklám a gyárnak, az biztos. A végére még a másik versenyző, Alexey Visnevsky kamionjának motorja is megállt, így Viazovich harmadik helye a nehézségek fényében ragyogó, más kérdés, hogy a jövő évi Dakarra lesz mit fejlesztenie a MAZ mérnökeinek.

Silk Way
foto: Silk Way Rally

A T1 kategóriában talán már mindenki Vladimir Vasilyev győzelmére fogadott, de a versenyben vezető BMW-s az utolsó napon felborult, így a győzelmet a MINI-vel induló Denis Krotov szerezte meg. A második és harmadik helyre egy-egy GAZ-zal versenyző duó futott be.

Silk Way
foto: Silk Way Rally

A Silk Way idei celebje Nikita Mazepin volt, aki a T3 kategóriában egy Can-Am-mel indult. Az orosz kicsit nyugodtabban kezdett mint ahogy a Forma-1-ben viselkedett, egészen a hetedik szakaszig kellett várni az első szakaszgyőzelmére. Az eredménye annak fényében kifejezetten jónak számít, hogy többek közt Sergey karyakint és Anastazia Nifontovát is megelőzte.

Silk Way
foto: Silk Way Rally

A 12. Silk Way Rally végeredménye:

Т1 over 1000 km kategória:
1. Denis Krotov / Konstantin Zhiltsov, Mini John Cooper Works Rally, 32:07:58
2. Alexande Rusanov r / Evgeny Pavlov, GAZelle NEXT, +11:24:31
3. Evgeny Sukhovenko / Kirill Chapaev, GAZelle NEXT, +42:06:42

Т2 over 1000 km kategória:
1. Merdan Toylyev / Shorkhat Toylyev, Nissan Patrol, 48:47:25
2. Shamyrat Gurbanov / Mujhammetmurat Gurbanov, Nissan Patrol, +0:07:47
3. Maxatmyrat Danatarov / Didar Orazmedov, Nissan Patrol, +3:59:44

Т3 over 1000 km kategória:
1. Nikita Mazepin / Anton Vlasyuk, Can-Am Maverick Max XRS Turbo RR, 34:54:36
2. Armen Puzyan / Kirill Shubin, Can-Am Maverick XRS, +0:34:20
3. Sergey Karyakin / Ivan Bezdenezhnykh, Can-Am Maverick XRS, +0:34:58

Т4 over 1000 km kategória:
1. Dmitry Sotnikov / Ruslan Akhmadeev / Ilgiz Akhmetzyanov, KAMAZ 43509, 31:33:54
2. Eduard Nikolaev / Evgeny Yakovlev / Bogdan Karimov, KAMAZ 43509, +1:10:04
3. Sergey Vyazovich / Pavel Garanin / Vitaly Murylev, MAZ 6440RR, +6:32:33

Silk Way
foto: Silk Way Rally

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss