2023. szeptember 23. 12:38
KezdőlapTEREPRALLYElindultak a Dakarra a Qualisport Racing kamionjai

Elindultak a Dakarra a Qualisport Racing kamionjai

-

A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik: a Qualisport Racing kamionos alakulata túl van az első lépésen, a gárda felszerelése ugyanis útnak indult a 2023-as Dakar-rallyra.

Semmi sem fogható ahhoz, mint amikor egy tereprallys versenycsapat útnak indul egy többhetes maratoni viadalra: az éveken át gondosan épített járművek felkészítve, patikatisztán gördülnek ki a műhelyből és kezdik meg az utat a nagy megmérettetésre. Ilyenkor összegyűlnek az alakulat tagjai is egy kis szertartásra, még egy utolsó pillantást vetni arra, hogy minden a helyén van, minden úgy van-e, ahogyan annak lennie kell. Így történt ez 2022. november 27-én, a Qualisport Racing dunaszentbenedeki főhadiszállásán is.

Noha a világ legnagyobb sivatagi versenye december végén kezdődik Szaúd-Arábiában, a verseny adminisztratív- és technikai ellenőrzését a jövő héten tartják a dél-franciaországi Le Castellet-ben. Ezt követően a Scania Qualisport Hyena versenykamion és a csapat otthonául szolgáló szervizjármű már nem tér vissza Magyarországra. Az ellenőrzést követően Marseille kikötőjéből útnak indul a felszerelés, amelyet Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő már csak a Közel-Keleten, közvetlenül az indulás előtt kap majd vissza.

„Nagyon kellett igyekeznünk, hogy mindennel időben elkészüljünk, de nyugodtan mondhatom, hogy ezt a feladatot teljesítettük. Útnak indulunk Le Castellet-be, ahol a jövő kedden kell bemutatnunk a kamionokat, a dokumentációt és mindent, ami az indulásunkkal kapcsolatos. Az adminisztratív- és technikai ellenőrzés minden versenyen aprólékos és bonyolult folyamat, ráadásul tudjuk, hogy a Dakar-rallyn minden sokkal szigorúbb, szóval biztosan hosszadalmas lesz. A jó dolog az, hogy miután ezt teljesítjük, Szaúd-Arábiában már tényleg csak arra kell majd összpontosítsunk, hogy jól kezdjünk, hiszen ott már nem lesz ilyen jellegű tennivaló” – mondta a Qualisport Racing delegációját vezető konstruktőr, Ács László, aki a szervizcsapat két munkatársával, Kovács Attilával és Monori Milánnal indult útnak a dél-franciaországi gépátvételre.

Az Africa Eco Race kamionos kategóriáját 2010-ben és 2020-ban megnyerő, az első Dakar-rallyjára készülő Qualisport Racingnél egyébként is teljes az izgatottság, közeleg ugyanis az idő, amikor a szervezők nyilvánosságra hozzák a versenyl útvonalának főbb részleteit. Mostanáig csupán a rajt és a cél helyszínét, valamint néhány apróságot árultak el, december elsején azonban egy nagyszabású online sajtótájékoztatón közreadnak olyan információkat is, mint például az össztáv, a szelektív szakaszok hozza, de nyilvánossá válnak majd az útvonal főbb állomáshelyei is.

A Kovács, Czeglédi, Ács trió az asszisztencia stábbal együtt karácsony után, december 27-én indul el Szaúd-Arábiába, ahol a 2023-as Dakar-rally az Óév utolsó napján rajtol és 14 szelektív szakasz után január 15-én, Dammam városában fejeződik majd be.

Kovács Miklós
foto: Sulyok István/TRP Hungary

Friss