2024. április 26. 00:48

KezdőlapTEREPRALLYEXTREME EHamilton és Rosberg csapata is bajba került Uruguayban

Hamilton és Rosberg csapata is bajba került Uruguayban

-

Az Extreme E két bajnoki riválisa, a Rosberg X Racing és a Team X44 is balesetet szenvedett és kiesett az uruguayi Energy X Prix első kvalifikációjából.

A két istállót – amelyeket a Mercedes korábbi két Forma-1-es riválisa, Nico Rosberg és Lewis Hamilton alapított – mindössze két pont választotta el egymástól a tabellán a hétvégi uruguayi szezonzáró előtt.

Miután a JBXE versenyzője Hedda Hosås kis sebességgel borult a 13-as kapu után a második körében, az RXR-es Mikaela Åhlin-Kottulinsky is hasonló sorsra jutott ugyanabban a szektorban, igaz, öt kapuval távolabb egy ártatlannak tűnő jobbosban.

Mindkét sofőr sértetlenül szállt ki, de az Odyssey 21-es versenyautók karosszériája megsérült.

A legnagyobb balesetet azonban az X44-es Cristina Gutiérrez szenvedte el. A második körben ismét a második szektorban, autója többször is átfordult, mielőtt négy keréken  megállt. Az autó természetesen jobban sérült, mint az első kettő, és Gutiérrez rövid időre meglátogatta a pályán lévő egészségügyi központot is, de hamarosan kiengedték.

Gutiérrez később megerősítette, hogy jól van, de nem tudta megmagyarázni, mi történt pontosan.

„Most bevettem a kanyart, ami jól sikerült az előző fordulókban, és nem rossz mert széles, és egyenesen lehet menni. Egyenes volt a kormánykerekem, nem tudom pontosan, mi történt, azt hiszem, megérintettem egy kis buckát, az autó a levegőbe emelkedett, és lehetetlen volt irányítani” – mondta Gutierrez.

foto: Sam Bloxham

A McLaren versenyzője, Emma Gilmour is felborult a pénteki edzésen – bár nagyon alacsony sebességgel, ami kevés kárt okozott az autóban –, a péntek nagyrészt problémamentes nap volt, szöges ellentétben a szombati nappal, amikor az első öt induló közül három esett ki a kvalifikáción.

Punta del Este környékén viharok és heves esőzések voltak a verseny előkészítése során, és bár már száraz volt az időjárás, pénteken még viszonylag hűvös volt. A szombati napra azonban eddig sokkal melegebb volt, a hőmérséklet a 20 fokot is elérte, és ez sokat szírított a talajon, ami miatt megnőtt a tapadás, ez csaphatta be a versenyzőket.

Mivel mindhárom baleset ugyanabban a szektorban történt, felmerült, hogy változtassanak a pályán. Ezt nem teszik meg a szervezők, de a problémás szektorokon a helyszínen levő munkagépekkel dolgoznak a folytatás előtt.

A szombat délelőtti incidenseknek drámai bajnoki következményei lehetnek. Míg az RXR autó sérülései nagyrészt felületesek, az X44-en sokkal nagyobb javítások kellettek. A csapat megerősítette, hogy tesztautójukkal folytatják a hétvégét.

A kvalifikáció végeredménye:

Veloce Racing:
19 pont
ACCIONA | SAINZ XE Team: 18 pont
Genesys Andretti United Extreme E: 16 pont
No.99 GMC HUMMER EV Chip Ganassi Racing: 14 pont
ABT CUPRA XE: 11 pont
NEOM McLaren Extreme E: 11 pont
JBXE: 8 pont
XITE ENERGY Racing: 6 pont
X44 Vida Carbon Racing: 4 pont
Rosberg X Racing: 0 pont

foto: Colin McMaster

Friss