2024. március 29. 12:23

KezdőlapTEREPRALLYSebastien Loeb és Cristina Gutierrez az Extreme E bajnoka

Sebastien Loeb és Cristina Gutierrez az Extreme E bajnoka

-

Az Extreme E szezonzáróján Uruguayban az X44 csapat fél másodperces különbséggel harmadik lett és ezzel megszerezte a sorozat második bajnoki címét. Az ABT CUPRA XE első X Prix győzelmét érte el az év utolsó versenyén.

A hétvége pocsék időmérővel indult mindkét bajnokesélyes számára. A kulcsmomentum aztán az volt, hogy Lewis Hamilton csapata bejutott a döntőbe, amelyből a bajnokság legjobb négy csapata közül három hiányzott, köztük az éllovas RXR is.

Miközben legközelebbi riválisuk a paddockból figyelte, Sébastien Loeb és Cristina Gutiérrez megszerezte az Extreme E címhez szükséges dobogós helyezést, miután begyűjtötték a második kvalifikáción az öt pontot a Continental Traction Challenge-ből.

„Még mindig nem hiszem el! Nagyon kemény hétvége volt számunkra, különösen a tegnapi borulásom után. A csapat őrült munkát végzett a (tartalék)autóval, és a 2. kvalifikáción vezettük először. Ami a döntőt illeti, a rádióban azt mondták nekem, hogy valakit megbüntetnek, de még mindig nem tudtam mi a végeredmény. Biztos akartam lenni abban, hogy nyerünk, így nem ünnepeltem, mielőtt hivatalos lett volna. Hullámvasút volt, de ez sokkal jobb számunkra, mivel most már hihetünk abban, amit elértünk” – mondta Cristina Gutierrez.

„Csak azzal tudtunk versenyezni, amink volt, és megpróbáltuk a legtöbb pontot szerezni. A döntőben volt egy kritikus pillanat, mert negyedik lettem, és harmadiknak kellett volna lennünk. Volt itt-ott némi kontakt, de nem tehettem semmit az előzésért. Cristina nagyszerű munkát végzett, azzal hogy nagyon közel maradt az elöl haladó autóhoz, és tudtuk, hogy harmadikak lehetünk. A végén ez volt az, amire szükségünk volt, így nagyon megkönnyebbültem, hogy itt lehetek, és nagyon büszke vagyok arra, hogy bajnokságot nyertünk” – nyilatkozta Loeb.

Extreme E, Uruguay, Laia Sanz
foto: Sam Bagnall

A kaotikus időmérők után az elődöntőkre is jutott akció. Laia Sanz a második elődöntőben borult fel, de meglepetésre tovább tudott menni, csak pár karosszériaelemet hagyott a pálya szélén.

A Crazy Race volt az utolsó esélye az időmérős fiaskó után Rosberg és Hamilton csapatnak, de onnan csak egyikük juthatott be a döntőbe. Ez a csapat az X44 volt. Egy ütközés után az RXR kormányműve megsérült. A csapat kijavította a sérülést a futam közepén  a pilótaváltás alatt, és abban bíztak, hogy Johan Kristoffersson a Traction Challenge szektorban megszerzi az öt pontot. A terv jó volt, ám a javítás során túl sok szerelő volt a váltózónában és emiatt kizárták őket a futamból. Így Rosbergék csak a paddockból figyelhették, hogy az X44 megszerzi e a harmadik helyet, ami elég volt nekik a bajnoki címhez.

A döntőben is hatalmas csatát vívott az öt páros. Nasser Al-Attiyah és Klara Andersson nyert, és ezzel megszerezték a csapat első futamgyőzelmét. Loeb és Gutierrez a McLaren és az Andretti mögött negyedikként ért célba, de a büntetések miatt végül harmadikak lettek, ami elég volt a bajnoki címhez. Gutierrez először 5 másodperc büntetést kapott mert ütközött Molly Taylorral, Kevin Hansen viszont nekiment egy útjelző pontnak, és ez hét másodperces időbüntetéssel járt. Mivel az X44 két másodpercen belül ért célba az Andretti mögött, Loeb és Gutierrez örülhetett a sorozat második bajnoki címének.

Az Uruguay Natural Energy X Prix végeredménye:

ABT CUPRA XE 10:26.537
NEOM McLaren Extreme E +3.427
X44 Vida Carbon Racing +10.467
Genesys Andretti United Extreme E +11.029
Veloce Racing +15.094

Az Extreme E második szezonjának végeredménye:

X44 Vida Carbon Racing: 86 pont
Rosberg X Racing: 84 pont
ACCIONA | SAINZ XE Team: 66 pont
No.99 GMC HUMMER EV Chip Ganassi Racing: 63 pont
NEOM McLaren Extreme E: 52 pont
ABT CUPRA XE: 46 pont
Genesys Andretti United Extreme E: 45 pont
XITE ENERGY Racing: 33 pont
JBXE: 27 pont
Veloce Racing: 18 pont

Extreme E, Uruguay
foto: Charly Lopez

 

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss