2023. december 08. 04:49
KezdőlapTEREPRALLYKészen áll a Dakarra Kovács Miklós csapata - sikeres volt a gépátvétel

Készen áll a Dakarra Kovács Miklós csapata – sikeres volt a gépátvétel

-

Túl van a 2023-as Dakar Rally gépátvételén a Qualisport Racing, a versenykamionra felkerült az 530-as rajtszám a dél-franciaországi Le Castellet-ben.

Gyakran hallani olyan jelzőket a Dakarral kapcsolatban, hogy a legkeményebb, a leghosszabb és a legnagyobb presztízsértékű maratoni verseny a világon: a Qualisport Racing kamionos csapata ezeket csak később tapasztalhatja meg, az viszont már az adminisztratív- és technikai ellenőrzésen bizonyosságot nyert számukra, hogy a derbi rászolgál „a legjobban szervezett futam” jelzőre is. A sivatagi versenyeket megelőző kötelező ellenőrzés általában rémálommal ér fel, mert hosszadalmas és aprólékos, a dél-franciaországi Le Castellet-ben tartott Dakar-ellenőrzés viszont minden részletre kiterjedő volt ugyan, de úgy ment, mint a karikacsapás.

„Időben érkeztünk az F1-es Francia Nagydíj helyszínére, a Paul Ricard pályára, ahol az adott időpontban csak velünk foglalkoztak. Az adminisztratív ellenőrzésre az online nevezési felületen mindent előre elintéztünk, így ez a része olyan gyorsan ment, mint még soha, maximum húsz perc volt az egész. Mivel a Hyena új kamion, a technikai ellenőrzés bonyolultabb és átfogóbb volt, a felügyelők mindent megtekintettek, átnéztek és rendben is találtak. Nem titkolom, nagyon örülünk ennek, ez egy fontos mérföldkő mindannyiunk számára. Jó érzés volt látni, hogy az 530-as Dakar rajtszám ott díszeleg a kamionon, amelyet rengeteg munkával készítettünk el. Természetesen átvizsgálták a szervizkamiont is, minden renden találtak, így indulhattunk Marseille-be, a kikötőbe, ahol búcsút vettünk a járgányoktól, amelyeket Szaúd-Arábiában látunk majd viszont, a rajt előtt” – mondta a Qualisport Racing delegációját vezető fedélzeti szerelő, Ács László, aki a szervizcsapat két munkatársával, Kovács Attilával és Monori Milánnal együtt vett részt az ellenőrzésen.

Qualisport
Fotó: Qualisport Racing

Az Africa Eco Race kamionos kategóriáját 2010-ben és 2020-ban megnyerő, az első Dakarjára készülő csapat izgatottan várja az útvonal újabb részleteit. A szervezők mostanáig csupán a rajt és a cél helyszínét, valamint néhány apróságot árultak el, december elsején azonban egy nagyszabású online sajtótájékoztatón közreadnak olyan információkat is, mint például az össztáv, a szelektív szakaszok hozza, de nyilvánossá válnak majd az útvonal főbb állomáshelyei is.

A Kovács, Czeglédi, Ács trió az asszisztencia stábbal együtt karácsony után, december 27-én indul Szaúd-Arábiába, ahol a 2023-as Dakar-rali az Óév utolsó napján rajtol és 14 szelektív szakasz után január 15-én, Dammam városában fejeződik majd be.

Qualisport
Fotó: Qualisport Racing

Friss