2024. április 16. 13:22

KezdőlapTEREPRALLYMég el sem kezdődött a Dakar, de egy csapatot már kizártak

Még el sem kezdődött a Dakar, de egy csapatot már kizártak

-

A belga Feryn Dakar Sport abban reménykedett, hogy a 2023-as Dakar Rallyn elindulhat három Toyota Land Cruiserrel, de az FIA másként döntött. A szövetség, az FIA kizárta Koen Wauters és Tom de Leeuw 257-es és 268-as rajtszámú Land Cruiserét, mert bukóketreceik nem felelnek meg az előírásoknak.

Ferynék a 2022-as Dakar Classic után után részt akartak venni a 2023-as versenyen. Tavaly Tom De Leeuw és Cédric Feryn navigátor összetettben a nyolcadik helyen végzett egy Mercedes-Benz 2635A teherautóval, míg Pascal Feryn és Koen Wauters a tizenkettedik helyen ért célba egy Land Cruiser 100-zal. Wauters számára nem ismeretlen a Dakar, hiszen a 2000-es évek és a 2010-es évek elején tizenkét alkalommal vett részt rajta, miközben a belga zene élet és a televíziózás egyik ismert arca volt.

Az FIA döntéséig de Leeuw és Cédric a 268-as Land Cruiserrel, míg Wauters és Pascal a 257-essel autóval nevezett a T2 kategóriába, ahol a nagy esélyes Toyota Auto Body csapattal akartak megmérkőzni. A döntés után a csapat harmadik párosa, a Nicola Feryn – Kurt Keysers duó szolidaritásból visszavonult a versenytől, ők a Dakar Classicon indultak volna, és az ő autójukat szabályosnak találta a szövetség.

A csapat úgy jellemezte az ítéletet, hogy „nem kevesebb, mint egy kemény pofon” a versenyzőknek, különösen azért, mert a szervező Amaury Sport Organization szeptemberi vizsgálata jóváhagyta a járműveket.

Feryn Dakar Sport
foto: Feryn Dakar Sport

„A Toyotáink rally mércével mérve régiek” – mondta Wauters. „Minden évben, sőt minden hónapban mindig vannak új fejlesztéseink. Hogy lássuk, hogy autóink megfelelnek-e az előírásoknak, néhány hónapja előzetes átvizsgálást kértünk a szervező ASO-tól. Szeptemberben az ASO felügyelője érkezett műhelyünkbe. Az alapos átvizsgálás után megerősítette, hogy autóink megfelelnek az előírásoknak, így megkezdődtek a végső előkészületek és indítottuk az utolsó teszteket.”

Az ASO által szervezett Dakar a világbajnokság része, így az FIA ellenőreié az utolsó szó. Találkoztunk egy ellenőrrel, aki makacsul félresöpörte minden érvünket, és az ASO előzetes ellenőrzését. Negyvennyolc órát kaptunk arra, hogy bukóketrecünket az FIA előírásaihoz igazítsuk. Kétnapos, szinte éjjel-nappali munka után szerdán ismét megjelentünk az elenőrzésen, hogy megkapjuk a végső „nem”-et.”

„Senki sem látta, hogy ez jön, különösen azután, hogy az ASO megerősítette, hogy az autók rendben vannak. Nicola Feryn és Kurt Keysers autóját jóváhagyták a Dakar Classicra. Ezt köszönjük, de úgy gondoljuk együtt kint, és együtt haza. Dakaristák vagyunk és maradunk, az biztos. Meglátjuk mit hoz a jövő. Bemutattuk a Koen in Dakar című könyvet. Megtiltották, hogy induljunk a 2023-as Dakaron, de a történelmet nem lehet elvenni tőlünk” – fogadkozott a csalódott Wauters.

Feryn Dakar Sport
foto: Feryn Dakar Sport

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss