2024. április 25. 02:32

KezdőlapTEREPRALLYEkström-Loeb csatával kezdődött a Dakar az autósok közt

Ekström-Loeb csatával kezdődött a Dakar az autósok közt

-

Mattias Ekström nyerte a Dakar prológját az autós mezőnyben, de az Audi versenyzője mindössze egy másodperccel volt gyorsabb Sebastien Loebnél.

Nasser Al-Attiyah volt az első versenyző az autósok közt a Dakar 13 kilométeres prológján. Az első tereprally-világbajnok úgy tűnt, hogy jó időt ment a Toyotával, 8 perc 12 másoperc alatt száguldott végig a Seam Camp körül kijelölt szakaszon.

Aztán jött Loeb és űridőt repesztett, 8:01-nél állt meg az óra, 11 másodperccel volt gyorsabb a katarinál. Al-Rajhi és Przygonski csak megközelítni tudta a két riválist, mindketten 15 másoperccel voltak lassabbak Loebnél, aztán jött Guerlain Cicherit, aki a Prodrive Hunterrel nem tudta megismételni Loeb teljesítményét, és egy másodperccel lassabb volt Al-Attiyahnál is. Ekkor már látszott, hogy csak az Audik lehetnek képesek megszorongatni Loeböt és Al-Attiyah-t.

Peterhansel volt az első a négykarikás csapatból. A 15. Dakar győzelmére hajtó francia gyors volt, de nem eléggé, 11 másodperccel maradt el Loebtől és ezzel második lett. Carlos Sainz 14 másodperces hátránnyal ért célba, és ezzel talán már mindenki elkönyvelte Loeb sikerét.

A végére maradt Mattias Ekström, és a kezdeti tempója láttán talán sokaknak eszébe jutott, hogy a kétszeres DTM világbajnok a viszonylag sima talajú prológon felhasználhatja pályaautós rutinját. Vagy ez számított, vagy az Audi vezetői szóltak rá, hogy nehogy már Loeb nyerjen, a lényeg az, hogy Ekström mindent beleadott és egy másodperccel gyorsabb volt Loebnél,pontosan 8 perc alatt teljesítette a 13 kilométert és ezzel nyert.

A végső sorrend: 1. Ekström, 2. Loeb, 3. Peterhansel, 4. Al-Attiyah, 5. Cicherit, 6. Sainz, 7. Al-Rajhi, 8. Przygonski, 9. Terranova, 10. Lategan

A prológ első tíz helyezett fordított sorrendben választhat rajtpozíciót a Dakar első, 367 kilométer hosszú speciálszakaszára.

Peterhansel, Ekström, Dakar, Audi
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Friss