2024. április 26. 13:13

KezdőlapTEREPRALLYDaniel Sanders nyert a motorosoknál az első napon, a világbajnok máris kiesett

Daniel Sanders nyert a motorosoknál az első napon, a világbajnok máris kiesett

-

Daniel Sanders nyerte a Dakar első 367 kilométeres speciálszakaszát, Pablo Quintanilla előtt. A GASGAS ausztrál versenyzője hét másodperccel volt gyorsabb mint a chilei hondás. A harmadik helyen is egy Honda ért célba, Ricky Brabec 10 másodperccel volt lassabb Sandersnél.

Sokáig úgy tűnt meglepetésgyőzelem születik a Dakar első napján. A tavalyi Rally2-es világbajnok Mason Klein egy kategóriával feljebb lépett és alaposan belekezett, az utolsó ellenőrzőpontig magabiztosan vezetett. A végére azonban jöttek a többiek és Klein visszaesett, közel másfél percet veszített. Sanders 3 óra 31 perc alatt teljesítette a 367 kilométeres szakaszt.

Mason Klein, Dakar, BAS World KTM Racing
foto: BAS World KTM Racing

A tereprally világbajnok és tavalyi Dakar győztes Sam Sunderland az 52. kilométernél balesetet szenvedett, és az orvosi csapatnak kellett ellátnia. A versenyző eszméleténél volt de hátfájásra panaszkodott, ezért helikopterrel a yanbui kórházba szállították további vizsgálatokra. Sunderland már 2018-ban is hasonlóan balszerencsés volt. Akkor a 2017-es Dakar győzelmét akarta megismételni, ám a negyedik szakaszon kiesett a versenyből.

Dakar, Sunderland, 2023
foto: A.S.O. / DPPI Julien Delfosse

Sanders szakaszgyőzelme is meglepetés, az ausztrál 2021-ben a legjobb újoncként negyedik lett, de tavaly két szakaszgyőzelem után a hetedik speciálon akkorát esett, hogy eltört a könyöke. A hazautazás után derült ki, hogy újabb műtétekre volt szüksége, így a felkészülése cseppet sem volt optimális. Ennek ellenére Sanders nagyon elszántan érkezett a Dakarra, és az első napi győzelem komoly lendületet adhat neki.

A negyedik helyen Joan Barreda Bort fejezte be a napot, neki 20 másodperc a hátránya, és csak utána jönnek a KTM-ek. Klein és Benavides ugyanolyan időt motorozott, mindkettejük 54 másodperc hátrányt szedett össze, a hatodik Toby Price pedig már majdnem két percre van a győztestől.

Gyenes Emánuel az utolsó ellenörzőpontnál a 38. helyen volt, Saghmeister Gábor pedig a 131. helyen motorozik.

A magyarok eredménye mellett kérdéses még Matthias Walkner eredménye, a 2018-as győztes megállt segíteni Sunderlandnek, ezt az időt még jóváírják neki.

FRISSÍTÉS: Sanders és Quintanilla két perc büntetést kapott, ezzel hatodik és hetedik helyre csúsztak, Barreda Bort egy perc plusz időt kapott és maradt a negyedik. Brabec nyerte a napot Klein és Benavides előtt.

Gyenes Emánuel 37. lett, Saghmeister Gábor a 127. helyen ért célba.

Toby Price
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Friss