2024. április 20. 15:20

KezdőlapTEREPRALLYMartin Macik nyerte a Dakar első napját a kamionok közt, a csehek...

Martin Macik nyerte a Dakar első napját a kamionok közt, a csehek taroltak

-

A kamionos mezőnyben Martin Macik nyerte a Dakar első versenynapját. Az Ivecoval versenyző cseh 5 perc 46 másodperccel volt gyorsabb a honfitárs Ales Lopraisnál.

A 367 kilométeres pálya első része a navigációról szólt, a másodikon pedig már a dűnékkel is meg kellett küzdenie a kamionos mezőnynek is. A Dakar legnagyobb versenygépei is nagyon gyorsak voltak, 100 km/h felett volt az átlagsebesség.

A nap elején még nagy harc volt Macik és Janus van Kasteren között, sőt a csehet egyenesen négy holland Iveco üldözte. A második ponton Kasteren át is vette a vezetést, de később 8 percet veszített, majd még tovább esett vissza.

A második helyen sokáig Jaroslav Valtr volt a Tatrával és meglepetésre a hibrid Renault kamionnal induló Gert Huzink is tartotta a tempót. A végére Macik előnye megnőtt és majd hat perccel nyerte a szakaszt a dűnéken felzárkózó és második helyen célba érő ALes Loprais előtt.

van den Brink, Dakar
foto: A.S.O./Frederic Le Floc’h / DPPI

A hollandok és a De Rooy csapat becsületét Mitchel van den Brink mentette meg egy harmadik hellyel, de a hátránya már 10 perc felett volt. A Tatra csapat vitte a negyedik (Valtr) és ötödik (Soltys) helyet, a nap vesztese pedig akár Janus van Kasteren is lehetett volna mivel a hatodik hellyel már az első nap 16 perc 22 másodperces hátrányt gyűjtött. A negatív meglepetések közé tartozott Kees Kolen szereplése is, az 500-es rajtszámmal induló tavalyi világbajnok 27 perces hátrányt gyűjtött és hetedik lett.

A Qualisport Racing kamionjával Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László a 22. helyen ért célba. A szakasz végén sok időt veszítettek a dűnék közt, így 2 óra 37 perc hátránnyal fejezték be az első versenynapot.

FRISSÍTÉS: Soltys 15 perc büntetést kapott és így nyolcadik lett, Kovácsék is kaptak 15 perc büntetést amivel a 23. helyen fejezték be az első napot.

Maciknak is kiosztottak egy perc büntetést, de ezzel is majdnem 5 perc maradt az előnye a második napra.

foto: Qualisport

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss