2024. március 29. 07:31

KezdőlapTEREPRALLYDaniel Sanders nyerte a Dakar harmadik napját és az összetettben is vezet

Daniel Sanders nyerte a Dakar harmadik napját és az összetettben is vezet

-

Daniel Sanders több mint öt perc előnnyel nyert a Dakar harmadik napján Kevin Benavides előtt. A GASGAS ausztrál versenyzője ezzel az összetettben is átvette a vezetést.

Hétfőn még lassított a cél előtt Daniel Sanders, kedden azonban már nem taktikázott és nyert. Ez volt a Dakar első szakasza, ahol az első három induló jóváírást kapott, ez a tegnapi győztes Mason Klein esetében 5 perc 52 másodperces bónuszt jelentett, de Kleinnek ez is kevés volt ahhoz, hogy megszorongassa Sanderséket.

„A harmadik szakasz első ötven kilométere a legszebb lesz a szervezők szerint, viszont a versenyzőknek nem lesz ideje gyönyörködni a kanyonokban, mert a navigálás ma sem lesz könnyű. Ezután egy tempós fennsíkon mennek, majd kiszáradt patakok, köves útak és újra kanyonok nehezítik meg a versenyt. Majd a nap végén újra homokos körülmények között kell jó teljesíteni. A versenyzők szinte kivétel nélkül nagyon nehéznek érzik a szakaszokat. Több száz kilométeren keresztül kell koncentrálni, hogy ne essenek el egy-egy kövön. Sokszor igazán enduró versenyre hasónlít a terep, a pilóták kettes-hármas fokozatban haladnak néhol. Ez igazán fárasztó, és még messze van a vége” – mondta a Dakar harmadik napjának 447 kilométeres szakaszáról Zsigovits Norbert.

A koncentráció sajnos nem volt tökéletes Ricky Brabecnél, a Honda versenyzője a második helyen volt amikor a 274. kilométernél nagyot esett. A nyakát fájlalta ezért kórházba szállították, és a 2020-as győztesnek ezzel véget ért az idei Dakar.

Daniel Sanders szinte tökéletes napon van túl, a táv első harmadánál az élre állt és végig vezetve nyert. Kevin Benavides  5 perc 23 másodperces hátránya mutatja meg igazán, hogy Sanders mennyire gyors volt. A harmadik Skyler Howes már 3 perc feletti jóváírást kapott, a negyedik pedig a hétfői győztes Mason Klein lett.

A jóváírást a szakasz első fele után kapták a versenyzők. Az elsőként induló amennyiben az élen marad kilométerenkét másfél másodperc, a második kilométerenént egy másodperc, a harmadik pedig fél másodperc bónuszt kaphatott. Klein majdnem a maximális hat percet kapta, 5 perc 52 másodpercet írtak neki jóvá. Howes 3:14-et, Bühler 2:33-at kapott, de a németnek ma nagyon nem ment, a bónusszal együtt is félórás hátrányban ért célba.

Gyenes Emánuel a szakasz háromnegyedénél a 38. helyen volt, Saghmeister Gábor pedig a 117. helyen motorozik.

A Dakar harmadik napjának eredménye: 1. Sanders 4:24:15, 2. K. Benavides +5:23, 3. Howes +6:19, 4. Klein +6:59, 5. Barreda Bort +11:29, 6. Price +12:14

A Dakar állása a 3. nap után: 1. Sanders 14:05:38, 2. Klein +4:04, 3. Benavides +4:53, 4. Howes +8:35, 5. Barreda Bort +10:37, 6. Price +11:00

Kevin Benavides – foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss