2024. március 28. 20:15

KezdőlapTEREPRALLYKovácsék a félbeszakított szakaszon is a legjobb húszban voltak

Kovácsék a félbeszakított szakaszon is a legjobb húszban voltak

-

Kaotikusra sikerült a 2023-as Dakar Rally harmadik szelektív szakasza az időjárás miatt, azonban a Qualisport Racing kamionosai számára jól sikerült a nap. A trió a 16. helyen végzett a legnagyobbak között.

Régi igazság, hogy amikor a sivatagban esik az eső, akkor bizony nagyon esik! Így volt ez a 2023-as Dakar Rally harmadik versenynapján is: amikor a karaván eleje a reggeli órákban elstartolt, még csak borongós volt az ég és szemerkélt, röviddel később viszont már úgy zuhogott, mintha dézsából öntötték volna. Ennek meg is lett a következménye, ugyanis az Al-Ula és Hail közötti útvonal egyes részei járhatatlanná váltak, a látási viszonyok is drasztikusan romlottak, és mivel a mentőhelikopter felszállása már nem volt garantálható, a szervezők a délutáni órákban úgy döntöttek, hogy nem kockáztatnak és fokozatosan elkezdték kiterelni a mezőnyt a szakaszról. A kamionos mezőny jelentős részét például a 447 kilométeresre tervezett menet 335. kilométerénél intették ki.

Az előző napi kiemelkedő teljesítmény után a Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő alkotta Qualisport-trió számára problémamentes volt az újabb nap is. A verseny eredményközlő rendszere szerint a magyar egység a kamionosok között a 16. helyen zárt, a kategória összesített állását azonban – vélhetően a szakasz lebonyolításával kapcsolatban felmerült komplikációk miatt – egyelőre nem adta közre a  szervező.

A szakasz jelentős része sokkal élvezetesebb volt, mint az eddigiek. Homokos területen kerülgettünk óriási sziklákat és ahogyan ígérték, itt-ott tényleg csodálatos panoráma tárult elénk. A tempónk egészen jó volt, de aztán jött az armageddon. Elsötétedett az ég és ránk szakadt az özönvíz, szürreális volt az egész. Picit később javult a helyzet, de aztán változott a terep is, igazi rázós szakasz következett, homokba ágyazott sziklákkal és hatalmas kövekkel, amelyeken bizony át kellett menni. Az időjárás később ismét tartogatott egy csavart, újra jött az özönvíz, komolyabb áradásokkal, sárral, dagonyával. A helyzetet jól szemlélteti, hogy még a Hyena fülkéjének belseje is sáros lett. A szervezők jó döntést hoztak a rövidítéssel, hiszen a biztonság mindennél fontosabb, ráadásul egy borzalmasan hosszú verseny elején vagyunk és megpróbáltatásokból biztosan lesz majd elég később is” – értékelte a napot Kovács Miklós.

A köztes eredménylista alapján a cseh Martin Macik nyerte a napot, az összetettben továbbra is Ales Loprais vezet.

A 2023-as Dakar-rali negyedk szelektív szakaszát Hail térségében rendezik az összekötő szakaszok hossza 148, a szelektívé 425 kilométer lesz.

Dakar, Qualisport
foto: Qualisport

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss