2024. április 18. 17:47

KezdőlapTEREPRALLYAl-Attiyah második szakaszgyőzelmét érte el az ötödik napon

Al-Attiyah második szakaszgyőzelmét érte el az ötödik napon

-

Nasser Al-Attiyah nyerte a Dakar ötödik szakaszát a két audis versenyző, Carlos Sainz és Stephane Peterhansel előtt.

Szerda este az FIA döntése okozott kisebb riadalmat a bivakban. Az első három nap adatait elemezve az a döntés született, hogy az Audik teljesítményét 8 kilowattal megnövelik, így 266 kilowattra nő az RS Q e-tron E2 maximális teljesítménye. A riválisok persze felháborodtak, de talán a legérdekesebb az Audi programjának vezetőjének Sven Quandnak a nyilatkozata volt, aki azt mondta, hogy ez már nem is teljesítménykiegyenlítő rendszer, hanem inkább BoP. Igaza lehet, nem lenne jó, ha a Dakar ebbe az irányba menne a jövőben.

Az élet aztán rá is cáfolt a kritikusokra, ahogy ez várható volt, a plusz 8 kW (kb. 11 lóerő) nem rengette meg a Dakar világát. Az ötödik napon Loeb, Petehansel és Al-Attiyah csatázott nagyot az élen. Loeb később kiesett a versenyből, mert felborult és 15 percet állt a pályán a 355. kilométer után.

Szerintem jó szakaszunk volt, de hibáztam egy trükkös dűnéken. Földet érésnél nekiütköztünk egy nagy darab tevefűnek, és az autó az oldalára borult. Szóval emiatt elvesztegettünk egy kis időt, de a többi részén ez egy jó szakasz volt. Az autóval nem volt probléma” – mondta Loeb.

A francia helyett Carlos Sainz csatlakozott a csatához, de Al-Attiyah megközelíthetetlen volt, a végén majdnem két perc előnnyel nyert Sainz előtt, Peterhansel pedig csaknem 4 perces hátrányban ért célba.

Loeb végül a nyolcadik helyen ért be, húszperces hátránnyal, ráadásul gyakorlatilag egyedül maradt, mert szerdán két csapattársa is bajba került. Orlando Terranova már a nap elején visszament a táborba, de nem a technika volt az oka. Az argentin még a harmadik napon egy kemény földet éréskor úgy megütötte a hátát, hogy fel kellett adnia a Dakart.

Loeb, Dakar
Sebastien Loeb – foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Guerlain Cicherit is emlékezetes napon volt túl. Először a hátsó felfüggesztése tört el, aztán felborult, végül pedig a hajtása ment el és kétkerékmeghajtással fejezte be a szerdát. Ehhez képest szinte gondmentes volt az ötödik napja és a hatodik helyen ért célba. Az összetettben viszont már nincs versenyben, öt óra felett van a hátránya.

Öt nap után Al-Attiyah növelte előnyét és már több mint 20 perccel vezet Peterhansel előtt, Al-Rajhi a harmadik 27 perces hátránnyal.

Az ötödik szakasz eredménye: 1. Al-Attiyah 4:13:23, 2. Sainz +1:57, 3. Peterhansel +3:44, 4. Al Rajhi +8:43, 5. Lategan +12:33, 6. Moraes +16:16

Az összetett állása öt nap után: 1. Al-Attiyah 20:47:36, 2. Peterhansel 22:36, 3. Al Rajhi +27:01, 4. Sainz 34:52, 5. Lategan +57:58, 6. Moraes +1:01:43

Peterhansel, Dakar
Stephane Peterhansel – foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss