2024. április 26. 10:36

KezdőlapTEREPRALLYÚjabb Honda nap a Dakaron, Adrien Van Beveren nyerte az ötödik szakaszt

Újabb Honda nap a Dakaron, Adrien Van Beveren nyerte az ötödik szakaszt

-

Adrien Van Beveren nyerte a Dakar ötödik szakaszát, mögötte a csapattárs Jose Ignacio Cornejo Florimo ért célba mindössze 13 másodperces különbséggel. A harmadik helyen Mason Klein végzett 5 perc feletti hátránnyal.

Az enduro versenyző Zsigovits Norbert így látta a Dakar 373 kilométeres ötödik szakaszát, amihez hasonló terepen már ő is versenyzett:
Egy újabb dünékkel teli szakasz vár a versenyzőkre. A versenyt a szél és az eső befolyásolhatja, ami nagyban nehezíti a navigációt, és a vízes homokban is sokkal nehezebb menni. Egyszer már nekem is volt szerencsém sivatagi versenyen indulni Izraelben egy hardenduro versenyen. Rendkívüli odafigyelést igényel ilyen helyen motorozni, ha nem figyel oda az ember egyből egy szakadék szélén találja magát. Ezen a versenyen a pálya ki volt jelölve, viszont rengeteg jelet megettek a tevék, így a tajékozodással is meg kellett ott küzdeni. Az igazán félelmetes az az, hogy mennyire egyedül van az ember a sivatagban, ha bármilyen technikai hiba van, nehéz bárkire is számítani a versenytársakon kívül.”

A két Hondás a szakasz végén robbantott, előtte az ötödik-hatodik hely környékén motoroztak, majd a végén álltak az élre. A végeredményt befolyásolta, hogy a tegnapi győztes Joan Barreda Bort a cél előtt 20 kilométerrel elesett és többen megálltak segíteni. Barredának már korábban is akadtak gondjai, a rajt után nem sokkal már 2 perc hátrányt gyűjtött.

Nehéz szakasz volt. A navigáció elég trükkös volt, sok útvonalpont nyitva volt. Csalódott voltam, mert próbáltam mindent tiszteletben tartani, és láttam, hogy a nyomok visszatérnek a pontokhoz, és egy pillanatban nagyon rosszul alakult minden. Tovább mentem annak ellenére, hogy nem volt nyom. Szóval, rátaláltam a következő pontra, a többiek megláttak és jöttek ők is. A szakasz második részében az elején velem együtt jöttek, de nyomtam ahogy tudtam, és egyedül értem be. Jó érzés ötödikként indulni és egyedül érkezni” – mondta Van Beveren.

Ross Branch is sokat veszített, a Hero motorosa műszaki problémák miatt állt, úgy tűnik éjszaka nem sikerült megjavítani a motorját amivel szerdán is hasonló gondok voltak.

Gyenes Emánuel a 38. helyen ért célba, összetettben pedig a 35. A szerdán 113. helyen célba érő Saghmeister Gábor is versenyben van, a 110. helyen motorozik.

Gyenes, Dakar
Gyenes Emánule – foto: Photo: Denis Janezic

Az összetettben csökkentek a különbségek, Skyler Howes előnye 44 másodperc Kevin Benavides előtt. A harmadik Mason Klein is csak 1 perc 40 másodpercre van, és Toby Price 2 perc 20 másodperces hátránya is könnyen ledolgozható.

A Dakar ötödik szakaszának eredménye: 1. Van Beveren 4:27:28, 2. Cornejo Florimo +0:13, 3. Klein +5:13, 4. Walkner +7:30, 5. Price +8:41, 6. Howes +10:05…. 38. Gyenes Emánuel +1:11:04

A Dakar motoros kategóriájának állása az ötödik nap után: 1. Howes 23:21:09, 2. Benavides +0:44, 3. Klein +1:40, 4. Price +2:20, 5. Van Beveren +4:22, 6. Barreda Bort +4:52….35, Gyenes Emánuel +4:22:50

Price, Dakar
Toby Price – foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

 

Friss