2024. április 18. 23:25

KezdőlapTEREPRALLYRijádban várja a mentőcsomagot a Qualisport csapata

Rijádban várja a mentőcsomagot a Qualisport csapata

-

A Scania Qualisport Hyena az asszisztencia kamion trélerén, Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László pedig a stáb személyautójával jutott el Hailból Rijádba a 2023-as Dakar Rally hatodik szelektív szakaszának napján. Körvonalazódik a megoldás, amely újra mozgásba hozhatja a magyar versenykamiont.

A dunaszentbenedeki csapatnak a csütörtöki ötödik szelektív végén adódtak motorgondjai, amelynek megoldásán hiába dolgoztak egész éjszaka. A légszűrőházon keletkezett hajszálrepedésen át sivatagi por jutott a motorba, amely károkat okozott. Mivel hasonló probléma a csapat fennállásának első másfél évtizedében soha nem fordult még elő, így a versenyre vitt alkatrészbázisban sincsenek olyan elemek, amelyek a javítást lehetővé tennék. Mást nem tehettek, mint kihagyták a napi szakaszt és dolgoztak a helyzet megoldásán…

„Az átdolgozott éjszaka után reggel trélerre tettük a kamiont és a szerelvényünkkel, valamint a stáb személyautójával eljöttünk Rijádba. Itt is pocsék idő van, szakad az eső. A hatszázötven kilométeres út során a csapat otthoni hátországával együttműködve dolgoztunk azon, hogyan jut el ide hozzánk „mentőcsomag” a szükséges alkatrészekkel. Úgy tűnik, hogy megtaláltuk a megoldást erre, így reményeink szerint szombat estére minden nálunk lesz, ami kell. A táborban előbb alaposan lemostuk a Hyenát, majd előkészítettük a javítási munkálatokra, amelyeket az alkatrészek érkezése után azonnal elkezdünk majd. Reméljük a legjobbakat” mondta a rijádi táborból a Qualisport Racing navigátora, Czeglédi Péter.

Amennyiben a javítást sikeresen elvégzik, a Qualisport Racing számára a „Dakar Experience” értékelés jelenti a megoldást. Azoknak az indulóknak, akik valamilyen gond miatt kénytelenek félbeszakítani a Dakart, van lehetőségük a folytatásra, a következő három szakaszon belül még visszaállhatnak a mezőnybe. Ilyen esetben narancssárga rajtszám kerül a járműre, az érintettek nem rajtolhatnak a kategória első 25 helyezettje között és egy külön értékelésbe kerülnek.

Mint arra Kovács Miklós, a Qualisport Racing pilótája korábban rámutatott: a motorgondok és a verseny félbeszakítása ellenére a csapat célja az, hogy eljuttassák a magyar nemzeti lobogót a Dakar céljába.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss