2024. április 24. 05:21

KezdőlapTEREPRALLYAl Rajhi is szakaszt nyert a Dakaron, az Audi vesszőfutása nem ért...

Al Rajhi is szakaszt nyert a Dakaron, az Audi vesszőfutása nem ért véget

-

Yazeed Al Rajhi nyerte a Dakar hetedik napját, a szaúdi versenyző nagyon magabiztosan száguldott végig a 333 kilométeren és csaknem kilenc perc előnnyel nyert a litván Vaidotas Zala előtt.

Al Rajhi a hatodik szakaszon öt órát veszített egy technikai hiba miatt, és visszaesett a 35. helyre. Miután elveszítette esélyét a végső győzelemre és a dobogóra, már nem kellett taktikáznia. Tövig nyomta a gázt és nem törődve azzal, hogy voltak defektveszélyes köves részek is, szinte végigrepült a pályán. Az utolsó dűnéken pedig kihasználta a sivatagi rutinját és az addig összegyűjtött 3 perces előnyhöz még hatot hozzátett és hatalmas győzelmet aratott.

A második helyen egy jó hajrával a litván Vaidotas Zala ért célba egy Prodrive Hunterrel. Bánhatta Al Rajhi jó szereplését, mert ha a szaúdi nem siet ennyire, Zala a 2020-as Dakar nyitó szakasza után újra megnyerhetett volna egy napot a Dakaron.

A harmadik Guerlain Cicherit lett, a francia szintén messze van a végső sikertől így neki is a napi eredmények a fontosak.

Nasser Al-Attiyah már biztonságosan autózik, és csak 14. lett. Az összetettbeli előnye akkora, hogy nem kell kockáztatnia, így megelégedett azzal, hogy a legközelebbi rivális Henk Lategan mögött bő 5 perccel érjen célba. Az előnye továbbra is egy óra felett van, ezt kell beosztania a maradék hat napra.

Sainz, Dakar
Carlos Sainz – foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

A szombat is hozott egy komoly balesetet. Az összetett 12. helyén álló holland Erik van Loon a Toyotájával borult, a versenyzőt kórházba szállították, a nyakát fájlalta.

Az Audi balszerencséje még mindig nem ért véget. Mattias Ekström az első helyen állt a 196 kilométeres ellenörzőpontnál de egy kilométerrel később meg kellett állnia. A video alapján eltalálhattak valamilyen sziklát a bal hátsó kerékkel, és a futóművük is megsérült. A nyomkövető rendszer adatai alapján Sainz is megállt neki segíteni, így az Audiknak megint eredménytelen lesz a napjuk.

A Dakar hetedik szakaszán tempós részek is voltak, Sebastien Loeb a Prodrive Hunterrel el is érte a szabályok által engedélyezett 170 km/h-ás maximális sebességet. Ez sem volt elég a sikerhez, a francia csak kilencedik lett, alig 3 percet faragott a hátrányán Al-Attiyah-hoz képest.

Loeb
Sebastien Loeb – foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

A Dakar hetedik napjának eredménye: 1. Al Rajhi 3:06:23, 2. Zala +8:54, 3. Cicherit +10:15, 4. De Villiers +11:21, 5. Baragwanath +13:19, 6. Lategan +13:26

Az összetett állása hét nap után: 1. Al-Attiyah 27:26:23, 2. Lategan +1:01:04, 3. Moraes +1:11:24, 4. De Villers +1:36:47, 5. Loeb +1:54:17, 6. Dumas +2:12:30

Moraes
Lucas Moraes – foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

 

Friss