2023. január 29. 03:37
KezdőlapTEREPRALLYElkészült a magyar kamion, holnap újra versenyeznek Kovácsék

Elkészült a magyar kamion, holnap újra versenyeznek Kovácsék

-

Óriási erőfeszítések és komoly háttérmunka árán a Qualisport Racing kamionos csapata megjavította a Hyena versenykamion motorját, így a Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László alkotta trió a pihenőnap után folytatja a 2023-as Dakar Rallyt. 

Nem túlzás kijelenteni, hogy a dunaszentbenedeki kamionos különítmény élete talán akkor sem lett volna mozgalmasabb, ha a világ legkeményebb tereprally-megmérettetésének ötödik napján egy motorhiba miatt nem kellett volna kényszerpihenőre vonulniuk. Az utóbbi három napot a rijádi táborban töltötték: megszervezték a szükséges alkatrészcsomag begyűjtését, odajuttatását, majd egy teljes napon át dolgoztak a monstrum javításán.

“Hihetetlen volt az utóbbi néhány nap. A motor javításához szükséges komponenseket lehetetlen volt itt beszerezni, szóval az otthoni háttérstábra kellett hagyatkoznunk. Szerencsére a kamionversenyzők családja olyan, hogy ahol csak lehet, segítjük egymást, a mi mentőcsomagunk összeállításához magyar Scania-márkatársunktól, Karcsitól kaptunk segítséget. Készséggel segített, majd miután összeállt a pakk, megszerveztük az ideszállítást. A Qualitrans-Cargo Kft. munkatársa, Vincze Tibor vállalta, hogy nyakába veszi a világot és ideutazik a felszereléssel. Kalandos menet volt számára, amiről szerintem elég, ha annyit mondok, hogy amikor a srácok elindultak érte a reptérre innen a táborból, a csapat személyautója defektet kapott… A sztori vége jól alakult, így szombatról vasárnapra virradóra nekiláthattunk a javítás érdemi részének” – mondta a Qualisport Racing pilótája, Kovács Miklós.

A munkálatokat a csapat fedélzeti szerelője és konstruktőre, Ács László irányította, aki vasárnap éjszaka örömmel jelentette: a Hyena újra ordít és menetre kész.

“Egy ilyen motorjavítás összetett feladat, még akkor is, ha műhelykörülmények között vagyunk. Fokozott figyelmet igényelt mindenkitől, ráadásul nem könnyítette meg a dolgunkat, hogy például az éjszakai órákban a tábor térségében mínusz 2-3 Celsius-fokokat mértek… Mindannyian boldogok voltunk, amikor vasárnap éjjel beindítottuk a Hyenát, ami szépen jár, működik a motor. Hétfőn pihenőnap következik, így dolgozhatunk még a kamionon, de igyekszünk pihenni is egy picit az utóbbi napok megpróbáltatásai után. Az egész csapat nevében köszönöm mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy a javítás sikeresen megtörténjen” – fogalmazott a csapat technikai felelőse.

A Qualisport Racing az utóbbi napok kálváriája után a „Dakar Experience” keretein belül folytatja a 45. Dakart. Azoknak az egységek, akik valamilyen gond miatt kénytelenek félbeszakítani a versenyt, van lehetőségük a folytatásra, visszaállhatnak a mezőnybe, de ilyen esetben narancssárga rajtszám kerül a járműre, az érintettek nem rajtolhatnak a kategória első 25 helyezettje között és egy külön értékelésbe kerülnek.

foto: Qualisport

Friss