2024. április 23. 23:15

KezdőlapTEREPRALLYLuciano Benavides nyerte a Dakar kilencedik napját, egy esélyes kiesett

Luciano Benavides nyerte a Dakar kilencedik napját, egy esélyes kiesett

-

Luciano Benavides nyerte a Dakar kilencedik szakaszát a motoros mezőnyben. A Honda élmenője a spanyol Joan Barreda Bort elesett és nem tudja folytatni a versenyt.

A pihenőnap után a versenyzőkre egy 687 kilométeres szakasz vár amiből 359 speciális. A nap elején sok dűnén kell átmenniük a versenyzőknek. Majd kanyonokban, homokos patakmederben, köves és homokos fennsíkon is motoroznak. Akinek nincsenek sérülései és a motorja is jó, annak nagy megkönnyebülés, hogy átléptek a verseny második felébe. Innen már nincs sok hátra, de nagyon fegyelmezettnek kell lennie a versenyzőknek, mert egy kis hiba is a végét jelentheti a versenynek” – mondta Zsigovits Norbert a kilencedik szakaszról.

A kis hiba pedig bármikor jöhet, még a rutinos Dakar versenyzőknél is. Reggel ezt sajnos Joan Barreda Bort bizonyította, a 16. kilométernél esett el, és helikorpterrel a rijádi kórházba kellett szállítani. A 13. Dakarján induló Barreda Bort a negyedik szakaszt nyerte meg az idei versenyen és az összett nyolcadik helyén állt, ám mindössze hét perces hátrányban volt, amivel a végső győzelemre is esélyes lehetett volna.

A pihenőnapon még testvére születésnapját ünnepelte Luciano Benavides, de kedden már újra ellenfelekként rajtoltak a szakaszon. A Husqvarna versenyzője sem testvérének, sem a többieknek nem adott esélyt, mindössze Toby Price vezetett két ellenörzőponton, de a végén Benavides 1 perc 2 másodperces előnnyel nyert.

foto: A.S.O/Husqvarna

Price talán nem is a győzelemre koncentrált, hanem Skyler Howesra, mert az összetettben az amerikait akarta utolérni. Majdnem sikerült neki, Price 1 perc 55 másodperccel előzte meg Howest, így 3 másodpercre faragta a hátrányát. Howes így öt szakasz óta áll az élen!

A nap vesztesei közé tartozik Mason Klein, aki 21 pecet veszített, és Daniel Sanders is közel 20 perc hátrányt gyűjtött a kilencedik napon. Quintanillának sem ment jól, 18 perc feletti hátránnyal ért célba.

Gyenes Emánuel a 31. helyen ért célba, Saghmeister Gábor a 95. pozícióban motorozik.

A kilencedik nap eredménye: 1. Luciano Benavides 3:18:44, 2. Toby Price +1:02, 3. Skyler Howes +2:57, 4. José Ignacio Cornejo +6:12, 5. Kevin Benavides +7:53, Tony Mulec +8:46

A Dakar állása a 9. nap után: 1 Howes 33:55:57, 2. Price +0:03, 3. K. Benavides +5:09, 4. Van Beveren 15:40, 5. Quintanilla +18:24, 6. Klein 18:42

Price Dakar
Toby Price – foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

 

Friss