2023. február 09. 01:16
KezdőlapTEREPRALLYSzárnyalt a Dakar 9. szakaszán a magyar Scania

Szárnyalt a Dakar 9. szakaszán a magyar Scania

-

Jelesre vizsgázott a megjavított motorral a Scania Qualisport Hyena: a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió a kényszerszünet után kiváló teljesítménnyel tért vissza a 2023-as Dakar mezőnyébe a verseny 9. szelektív szakaszán.

Egy komoly mentőakciónak köszönhetően a Qualisport Racing kijavította az 5. szakasz végén jelentkező motorhibát, a három kihagyott nap után a mezőnybe való visszatérés pedig túlzás nélkül parádésra sikerült. Rijád és Haradh között 358 kilométernyi szelektív szakasz várt a versenyzőkre, amelynek a magyar kamionos trió annak ellenére is lelkesen vágott neki, hogy az utóbbi napok komoly próbára tették a legénységet. Ács László fedélzeti szerelő és főkonstruktőr például egy komolyabb megfázás miatt – saját bevallása szerint – az orra hegyéig is alig látott. Mindezek ellenére a dunaszentbenedeki formáció kitűnően teljesített: 4 óra 38 perc 26 másodperces idővel teljesítették a napi penzumot, amivel a kamionos kategóriában a 14. helyen zártak.

“Sikeresen teljesítettük a szakaszt, a motor a javítási munkálatok után kitűnőre vizsgázott, mint ahogyan a Hyena is. A szakasz elején volt egy laprugó törésünk, emiatt a folytatásban picit óvatosabban mentünk. A táv elején körülbelül 60 kilométernyi, könnyűnek semmiképp sem mondható dűne vár ránk, amelyet hibátlanul teljesítettünk, utána pedig olyan terület következett, ahol a szervezői ígéretnek megfelelően valóban kulcsfontosságú volt a navigáció. Volt egy rész, ahol egy folyómeder meg volt telve vízzel és sárral, öt vagy hat kamion volt beragadva, így inkább vállaltuk, hogy kerülünk és megyünk néhány plusz kilométert, de nem akartunk arra a sorsra jutni. Ez jó döntésnek bizonyult. A szakasz vége tempós volt, őrült rohanás, végig száz fölötti tempóval. A teljesítménnyel és az eredménnyel is elégedettek vagyunk, várjuk a folytatást” – értékelte a napot a Qualisport Racing navigátora, Czeglédi Péter.

A Dakar 10. szelektív szakasza különlegesnek és történelminek ígérkezik: csupán 114 kilométer lesz a mért táv hossza Haradh és Shaybah között, azonban a mezőny ezzel a menettel lép be az Empty Quarterbe, a világ legnagyobb folyamatos homoksivatagába, ahol soha, senki nem versenyzett korábban. A verseny hátralevő része ezen a területen zajlik majd.

Qualisport, Dakar
foto: Qualisport Racing

Friss