2024. április 25. 09:03

KezdőlapTEREPRALLYLoeb a maratoni első napját is megnyerte

Loeb a maratoni első napját is megnyerte

-

Sebastien Loeb negyedik szakaszgyőzelmét aratta a Prodrive Hunterrel a 45. Dakar Rallyn, mögötte a márkatárs Chicherit és az audis Mattias Ekström ért célba.

Ha nem éri utol a balszerencse, akkor Sebastien Loeb pokoli gyors a sivatagban is. A Dakar 275 kilométeres 11. speciálszakaszát meggyőző, 2 perc 16 másodperces előnnyel nyerte az előző napon szereléssel sok időt veszítő Guerlain Cicherit előtt. Mattias Ekström csak 10 másoperccel volt lassabb Cicheritnél és harmadik lett.

Nem szabad elfelejteni, hogy a napi eredményekért is világbajnoki pontok járnak, és jelen állás szerint a negyedik szakaszgyőzelmét elérő Loeb vezet a vb-n. Persze a végeredményért járó pontok majd felborítják a sorrendet, de ezek a pontok is sokat számíthatnak a vb címért folytatott harcban.

„Jó szakasz volt számunkra a mai. Egy kereket kellett cserélnünk a dűnékben, így kicsit trükkös volt jó helyet találni, és egy kis időt veszítettünk vele. A többi részen jó volt a ritmusom, erősen nyomtam. A dűnék összességében nem voltak olyan bonyolultak, kivéve néhány nagyon trükkös részt, de végül jó napunk volt” – mondta Loeb.

A teljes képhez hozzá tartozik, hogy Nasser Al-Attiyah nem mutatja meg milyen tempóra képes, de minek is siessen. Ha a hátralevő három napban is hat-hat percet veszít, ahogy ma is tette, akkor is egy óra feletti előnnyel nyerné a Dakart. Igaz, ahogy ez ebben az évben is oly sokszor bebizonyosodott, elég egy alattomos szikla, és több órát is veszíthet egy versenyzőpáros.

Al-Attyiah
Nasser Al-Attiyah – foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

Jó példa erre a litván Vaidotas Zala, aki korábban két második helyet is megszerzett, de tegnap is és ma is rengeteg ideje ment el a szerelésre.

Az összetettben nem is Al-Attiyah előnye a kérdés, hanem a második hely sorsa. Loeb csütörtökön 6 perc 12 másodperccel volt gyorsabb mint a toyotás újonc Lucas Moraes, és ezzel bő kilenc percre faragta a hátrányát.

A Dakar 11. napjának eredménye: 1. Loeb 2:56:14, 2. Civherit +2:16, 3. Ekström +2:26, 4. Moraes +6:12, 5. Al-Attyiah +6:42, 6. Lategan +7:22

A Dakar állása 11 versenynap után: 1. Al-Attyiah 39:16:33, 2. Moraes +1:21:04, 3. Loeb +1:30:41, 4. Lategan +1:49:17, 5. De Villiers +2:14:18, 6. Prokop +2:53:59

Ekström
Mattias Ekstrom – foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

Friss