2024. április 24. 23:59

KezdőlapTEREPRALLYNasser Al-Attiyah nyerte a Dakart

Nasser Al-Attiyah nyerte a Dakart

-

A katari Nasser Al-Attyiah és navigátora Mathieu Baumel nyerte a 45. Dakar Rallyt az autós kategóriában. A Toyotával versenyző tereprally világbajnok ötödik Dakar elsőségét szerezte, sorozatban másodszor diadalmaskodott a versenyen.

A zárónap 136 kilométeres speciálszakaszán csak az volt a kérdés utoléri e a technika ördöge Nasser Al-Attiyahékat. A duónak és a Toyota Gazoo Racingnek is bőven van annyi tapaszatalata, hogy a kérdés csak elméleti volt, Nasser Al-Attiyah 4 perc 5 másodperces hátránnyal ért célba a győztes Mattias Ekström mögött és ezzel megnyerte a 45. Dakar Rallyt.

Nasser Al-Attyiah a harmadik speciálon állt az élre és végig ott is maradt. Míg a többieknek komoly gondokkal kellett megbírkózniuk, a katari defektből is kevesebbett kapott, a jelentősebb technikai hibák is elkerülték, és a navigációval sem tévedett nagyot.

Al-Attiyah, Dakar
Nasser Al-Attiyah – foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Sebastien Loeb a második helyen fejezte be a Dakart. A francia a Dakar elején egy defektsorozat miatt veszített annyi időt, hogy elveszett az esélye a győzelemre. Ennek ellenére hatalmas felzárkózást mutatott be, és végül 1 óra 18 perce hátránnyal lett második.

Loeb, Dakar
Sebastien Loeb – foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Guerlain Cicherit nyerte a Dakar utolsó szakaszát. A francia a Prodrive Hunterrel remek tempóban ment amikor nem volt problémája, de a második és a negyedik szakaszon annyit veszített, hogy neki is csak a jó szakaszeredmények elérése lehetett a célja a verseny első harmada után.

Ekström, Audi, Dakar
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Mattias Ekström a zárónapon is második lett az Audival. Ekström az utolsó napokban végre gondmentesen autózhatott és rendre ott volt az első háromban. A teljesítménye apró gyógyír a másik két autóját elveszítő német csapatnak, akiknél Sainz és Peterhansel is kénytelen volt feladni a versenyt.

A 2023-as Dakar a Toyota totális sikerét hozta, az első hatba csak Loeb tudott beférkőzni, a többi helyen a japánok végeztek.

A zárószakasz eredménye: 1. Cicherit 1:09:24, 2. Ekström +1:36, 3. Halpern +1:53,  4. Przygonski +3:08, 5. Lategan +3:44, 6. De Villiers +4:09

A 45. Dakar végeredménye az autósok között: 1. Al-Attiyah 45:03:15, 2. Loeb +1:18:49, 3. Moraes +1:38:31, 4. De Villiers +2:29:12, 5. Lategan +2:36:23, 6. Yacopini +4:27:09

Al-Attiyah
foto: Red Bull Content Pool

Friss