2024. április 24. 04:09

KezdőlapTEREPRALLYAl-Attiyah nyert a Dakaron de Loeb vezet a világbajnokságon

Al-Attiyah nyert a Dakaron de Loeb vezet a világbajnokságon

-

Nasser Al-Attiyah megnyerte a 2023-as Dakar Rallyt, de a világbajnoki pontversenyben mégis Sebastien Loeb áll az élen. A magyarázat a szakaszeredményekért kapott pontokban rejlik.

A Dakar győzelem 50 világbajnoki pontot ért Al-Attiyahnak, a második helyért 40 járt Loebnek, a Dakaron hatodik Martin Prokop pedig 30 pontot kapott a világbajnoki értékelésben elért harmadik helyért.

A szakszgyőzelmekért az első öt helyezett kapott vb pontokat, 5-4-3-2-1 elosztásban. Sebastien Loeb hét szakaszt nyert meg, mellette többször volt a legjobb ötben, így összesen 47 pontot szerzett a versenynapokon. Nasser Al-Attiyah viszont csak 35 pontot gyűjtötta speciálokon, így fordulhat elő, hogy a Dakar után Loeb vezeti a bajnokságot, két pont az előnye a címvédő előtt.

Al-Attiyah
Nasser Al-Attiyah – foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

A világbajnokság harmadik helyén Guerlain Cicherit áll, a francia 17 pontot kapott a hetedik helyéért (a Dakart a 10. helyen fejezte be), de mellé még 32 pontot szerzett a szakaszeredményekkel.

Mattias Ekström is szépen termelte a pontokat, főleg az utolsó napokon szerzett sokat a 37 vb pontjából.

Yazeed Al-Rajhi ugyan csak 86. lett a Dakaron és ezért ugyan nem kapott pontokat, de a verseny elején gyors volt, így 19 világbajnoki ponttal mégis ott van a bajnokság tizedik helyén.

A Tereprally világbajnokság állása a Dakar után:

  1. Sebastien Loeb 87 pont
  2. Nasser Al-Attyiah 85 pont
  3. Guerlain Cicherit 49 pont
  4. Mattias Ekström 37 pont
  5. Martin Prokop 31 pont
  6. Juan Cruz Yacopini 26 pont
  7. Sebastian Halpern 24 pont
  8. Wei Han 23 pont
  9. Mathieu Serradori 21 pont
  10. Yazeed Al-Rajhi 19 pont

Tavaly hasonló volt a helyzet a Dakar után, akkor Al-Attiyah egyetlen ponttal vezetett Loeb előtt (85-84). A vb második versenyén Loebnek ment jobban, de csak két ponttal gyűjtött többet Al-Attyiahnál, amivel átvette a vezetést a bajnokságban. Marokkó volt a döntő, ott a harmadik helyen célba érő katari 33 pontot szerzett míg a 22. Loeb csak tízet. A szezonzárón Spanyolországban Loeb nyert ugyan, de Al-Attiyah a második helyen végzett és a szakaszeredményekért kapott pontokkal mindketten 25-25 vb pontot szereztek, így Al-Attyiah lett a világbajnok.

2023-ban tehát ugyanolyan szorosan indult az év mint tavaly, és a következő négy verseny (Abu Dhabi, Mexikó, Argentina és Spanyolország) dönt majd a vb címről.

Loeb
Sebastien Loeb – foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Friss