2024. április 24. 15:07

KezdőlapTEREPRALLYMerész időpontra halasztották a 2023-as Africa Eco Race-t

Merész időpontra halasztották a 2023-as Africa Eco Race-t

-

Az Africa Eco Race a Dakar Rally eredeti útvonalát követi, továbbra is Európában kezdődik és a szenegáli Dakarban ér véget. A cél területén tapasztalt áradások és az egyéb időjárási események miatti aggodalmak miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy a 2023-as versenyt a tervezett március 11–26-ról december 30-ra halasztják, ami azt jelenti, hogy a 15. Africa Eco Race 2024. január 14-ig tart. 

A szervezők az utóbbi időben a Dakart ért heves esőzéseket és az ebből eredő áradásokat jelölték meg a halasztás fő indokaként. Ezek különösen a Rózsaszín tó térségét érintették,  a várost elöntő áradások 2022-ben több ember halálát okozták. Az aggodalmat a Szaúd-Arábiában nemrégiben lezárult Dakar Rally is fokozta, ahol a verseny első felét eső is nehezítette, ami miatt az amúgy is embert próbáló 2023-as pálya még nehezebbé vált. A Dakar szervezőinek többször is módosítaniuk kellett a menetrendet, például le kellett rövidíteni a 3. és a 7. szakaszt, valamint törölték a 7. szakaszt a motorosok számára.

A szélsőséges időjárás a 2022-es Eco Race-re is hatással volt, bár az ellenkező területen, mivel a versenyzőknek szélsőséges hőséggel és porviharral is meg kellett küzdeniük.

„A Covid-19 világjárvány által érintett versenyek után mindent megtettünk annak érdekében, hogy 2023 márciusában ismét elindulhasson a kaland” – áll a szervezők közleményében. „Mindazonáltal elkötelezettségünk ellenére és a Szenegáli Motorsport- és Motoros Szövetséggel egyeztetve sajnálatos módon úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk a 15. AFRICA ECO RACE versenyt.”

Africa Eco Race
foto: Africa Eco Race

„Valóban, más sporteseményekhez hasonlóan a jelenlegi éghajlati változások is arra kényszerítenek bennünket, hogy újragondoljuk és adoptáljuk az emberi tevékenységeinket. Más versenyeket is súlyosan érintettek 2023 elején, például azt, amely most ért véget Szaúd-Arábiában, zord és nem kielégítő körülmények között. Az AFRICA ECO RACE egy kaland típusú tereprally verseny, amely kihívást jelent a sportolóknak, hogy túllépjék határaikat. Miközben ezeket a sorokat írjuk, a mitikus Rózsaszín tavat Dakarban, versenyünk céljában hatalmas árvíz sújtja, partjain csaknem három méterrel emelkedett a vízszint. A rendezvényünkön mindenki által várt Mauritánia az egyik legsérülékenyebb terület az ott előforduló szélsőséges események, például a homokviharok vagy a 2022. októberében a 14. versenyen megélt extrém hőség miatt. Ezen megfigyelések alapján. úgy döntöttünk, hogy rendezvényünket elhalasztjuk.”

„Mint köztudott, az AFRICA ECO RACE erőssége ellenálló képességében, történelmében, valamint innovációs képességében rejlik. Ezért a 15. verseny visszatér a történelmi dátumokhoz, 2023. december 30-án kezdődik, és 2024. január 14-én ér véget a Rózsaszín tó partján. Az időjárás akkor szelídebb lesz, és kevésbé valószínű, hogy szélsőséges eseményeket okoz. Ez újítást jelent, lehetővé téve, hogy a lehető legtöbb résztvevő Thierry Sabine nyomdokaiba lépjen. Magunkhoz hűen megőrzzük a kölcsönös segítségnyújtás, a jóindulat és a barátság értékeit is” – írták a szervezők.

Ezzel pedig nyíltan szembe mennek a Dakar Rallyval, hiszen egy időpontban lesz a két verseny. A magabiztosság némiképp furcsa, hiszen a Dakar épp fénykorát éli, az új szabályokkal és a Dakar Classiccal azok is lehetőséget kapnak a versenyzésre, akik számára a kaland a fontosabb a csúcsteljesítménynél. A tereprally élmenői pedig nem kétséges, hogy a Dakar Rallyt választják majd.

Africa Eco Race
foto: Africa Eco Race

Az Eco Race nehéz időket élt át az évtized eleje óta, a 2020-as és 2021-es versenyeket a COVID-19 miatt törölték. A szervezőknek meg kellett küzdeniük a nyugat-szaharai politikai helyzettel is, ahol a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság és Marokkó között vitatott az ellenőrzés. A SADR figyelmeztette a versenyt, hogy a folyamatban lévő háború miatt ne lépjék át a nyugat-szaharai határokat. A 2022-es versenyen pedig tragédia is történt, amikor Armindo Neves kerékpáros belehalt a 2. szakaszon elszenvedett esése során szerzett sérüléseibe.

Annak ellenére, hogy az Africa Eco Race szervezői aggódnak a dakari időjárás miatt, mégis ott lesz a február 4-i Intercontinentál Rally célja. A magát „Igazi út a Dakarba” névvel definiáló verseny még közelebbről követi a Dakar Rally eredeti Párizs–Dakar útvonalát, a múlt csütörtöki párizsi rajt ceremóniával kezdődött, majd január 23-án Marokkóban rajtolt a mezőny.

Africa Eco Race
foto: Africa Eco Race

Friss