2024. április 26. 06:55

KezdőlapTEREPRALLYLoeb és Al-Attiyah csatája folytatódik

Loeb és Al-Attiyah csatája folytatódik

-

Több mint egy hónappal a szezonnyitó Dakar Rally után a Tereprally Világbajnokság a harminckettedik Abu Dhabi Desert Challenge-dzsel folytatódik. A szombaton lezárult nevezési határidőig ötvenöt versenyző indul a vb értékelésben. Harmincan versenyeznek az FIA osztályaiban, huszonöten pedig motorral és quadon.

Bár a verseny nem mérhető a Dakarhoz, de mivel vb forduló, így is népes mezőny jött össze. A nagy hiányzó az Audi Sport, ők a tervek szerint csak a szezonzáró Marokkó Rallyn indulnak. A katasztrofális Dakar után, amelyen Carlos Sainz és Stéphane Peterhansel navigátora, Édouard Boulanger is megsérült, az Audi távolléte némileg érthető, de az furcsa, hogy a tavalyi ADDC összesített győztese, Stephane Peterhansel egyátalán nem szerepel a nevezési listán.

Mattias Ekström, az egyetlen Audi versenyző aki befejezte a Dakart, a South Racing T3-kategóriác Can-Am Maverickjével indul. Az Audi megállapodást kötött az X-raid Teammel, hogy a Mini John Cooper Works-t a Dakaron és Marokkón kívül is az Audi pilótáinak rendelkezésére bocsátják. Úgy tűnik, Sainz és Peterhansel nem élt az ajánlattal.

Mattias Ekstrom – foto: DPPI / Red Bull Content Pool

A csata a győzelemért és világbajnoki elsőségért így várhatóan Sébastien Loeb és Nasser Al-Attiyah között zajlik majd. Al-Attiyah a világbajnoki címvédő és a 2021-es ADDC győztese is, sőt 2016-ban és 2008-ban is nyert Abu-Dhabiban. Ez alapján ő lehet a nagy esélyes, azonban Loeb kilenc idei Dakar szakaszgyőzelme és összetett második helyezése azt jelenti, hogy kétpontos előnye van Al-Attiyah előtt a vb tabellán és a Dakaron mutatott sebessége alapján neki is minden esélye megvan a végső sikerre.

Al-Attiyah
Nasser Al-Attiyah – foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

A motorosoknál Sam Sunderland abban reménykedik, hogy miután felépült a Dakaron elszenvedett sérüléseiből, újra sikeres lehet, akárcsak Ricky Brabec. Sunderland csapattársa, Daniel Sanders viszonyt egy sérülés miatt kihagyja a versenyt.

Szintén kihagyja az Abu Dhabi Desert Challenge-et a Rally2 Dakar győztese, Romain Dumontier, még úgy is, hogy a Rally2 versenyzői a legrosszabb helyezésüket mínuszolhatjék a bajnokság végén. Természetesen távolléte esélyt ad Paolo Luccinak és Michael Dochertynek, akik a Dakaron dobogón álltak.

Abu Dhabi Desert Challenge
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Mivel sok Dakar-résztvevő nem tért vissza, több versenyző is más csapatokhoz csatlakozott. Például Lucas Moraes nem versenyez, annak ellenére, hogy lenyűgöző eredménnyel harmadik helyen végzett Dakaron. Navigátora Timo Gottschalk a másik Toyota Hilux-pilóta, Yazeed Al-Rajhi mellé ül, aki visszatér a versenyzésbe, miután felépült egy síbalesetben szerzett mellkasi sérüléseiből. Al-Rajhi és Gottschalk korábban 2014 és 2019 között versenyzett együtt.

Oriol Mena, aki Eryk Goczał navigátoraként megnyerte a Dakar T4-es összesítését, feljebb lép a T1-be, hogy Guoyu Zhanggal versenyezzen. Zhang egyike a három kínai indulónak Abu Dhabiban, a BAIC-nál csapattársa Yunliang Zi lesz, a harmadik kínai pedig az SMG-vel induló Han Wei, aki a Dakaron a legjobb autós eredményt elérő kínai pilóta volt.

Az Abu Dhabi Desert Challenge egy prológgal kezdődik február 26-án. Az 1311 kilométernyi gyorsasági szakaszt magában foglaló verseny március 3-ig tart.

Loeb
Sebastien Loeb – foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

Friss