2024. április 23. 16:20

KezdőlapTEREPRALLYA Dacia visszatér a Dakarra

A Dacia visszatér a Dakarra

-

A Renault csoport a Lada Nivával tervezte a Dakar visszatérését, de azután, hogy a franciák kivonultak az orosz gyártóból, a Dacia kaphat lehetőséget a 2025-ös Dakaron.

A Renault egyike volt azoknak a gyártóknak amelyek a kezdetetktől ott voltak a Dakar Rallyn. Ennek ellenére csak 1982-ben, a harmadik versenyen nyertek először az összetettben Claude Marreau-val, egy Renault 20-assal. Több mint egy évtizeddel később a Renault egy buggy-t épített Jean-Louis Schlessernek, aki 1999-ben és 2000-ben is megnyerte a Dakart.

Évtizedes szünet után Dacia 2013-ban Emiliano Spataróval indult a Dakaron. Spataro korlátozott támogatást kapott a Renault-tól, és az autó is csak külsőleg emlélkeztetett a Dusterre. A motortérbe a Nissan eredetű V6-os került 306 lóerős teljesítménnyel. A program 2018-ig tartott, a legjobb eredménye a 2014-ben elért tizennegyedik hely volt. Ma a Riwald Dakar Team használ módosított Renault C460 teherautókat a T5 kategóriában.

foto: Renault Sport

A Renault abban reménykedett, hogy az új Lada Nivával versenyezhet Dakaron, de az ukrajnai orosz invázió oda vezetett, hogy a Renault visszaadta többségi részesedését az orosz kormánynak. Noha a Lada az 1980-as évek óta nem indult a Dakar Rallyn, az akkori korszakból származó autóival, így az első Nivával is, a Dakar Classicon versenyeznek néhányan.

A Renault vezérigazgatója, Luca de Meo már régóta nyitott a tereprally és a rally-világbajnokság programjainak folytatására, ha a körülmények megfelelőek lesznek. Davide Brivio, a Renault Alpine F1-es csapatának versenyigazgatója többször is megjelent a Marokkó Rallyn és az Andalucía Rallyn. Brivio azt is tervezte, hogy a 2023-as Dakar pihenőnapján meglátogatja a versenyt, de az utolsó pillanatban visszalépett. A cég növekvő Dakar elkötelezettségét alátámasztja, hogy az Alpine ügyvezető igazgatója, Bruno Famin a Peugeot Sport főnöke volt, amikor a márka egyeduralkodó volt a Dakaron 2016 és 2018 között.

Friss