2024. április 25. 20:08

KezdőlapTEREPRALLYLoebéknek katasztrófa volt az első versenynap Abu Dhabiban

Loebéknek katasztrófa volt az első versenynap Abu Dhabiban

-

Toyota sikerrel zárult az Abu Dhabi Desert Challenge első versenynapja, miközben a Prodrive Hunterrel versenyző párosok rengeteg időt veszítettek.

404 kilométeres első versenynappal kezdődött a világbajnokság második versenyének első igazi megmérettetése. Al Dhannah város és Qasr Al Sarab között a Liwa sivatagban előbb egy 59 kilométeres összekötőn melegítettek be a versenyzők, majd Ghiyathi és a Tal Mor’eb  között 242 kilométeres szelektívet kellett teljesíteni. A végén 103 kilométeres összekötőn jutottak el a dűnék közepén található bivakhoz.

A prológ utáni sorsolás nem hozott nagy meglepetést, az élmenők minél hátrébbról kezdték a versenyt, senki sem akarta keresgélni az utat, még akkor sem, ha a Dakarhoz hasonlóan itt is időjóváírást kapott az első három versenyző.

A motorosoknál a négy KTM (és GasGas) sztár távollétében a Hondának áll a zászló. 3 óra 15 másodpercnyi versenyzés után Pablo Quintanilla 2 perces előnnyel nyert csapattársa, Adrien Van Beveren előtt. Ross Branch a harmadik helyen ért célba 3 perc feletti hátránnyal. „Nacho” Cornejo lett a negyedik, a KTM-mel Toby Price pedig négy és fél perces különbséggel ötödik helyen ért célba.

Loeb Attiyah
Sébastien Loeb – Nasser Al-Attiyah – foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Sébastien Loeb Prodrive Huntere mindössze a gyorsasági szakasz 39. kilométeréig jutott. Technikai probléma tette tönkre a versenyét, az assistance csapatnak kellett bemennie a megmentésére. Úgy tűnik, hogy a történelem megismétli önmagát az ADDC-n Loeb esetében, aki tavaly már másfél órát veszített az első szakaszon.

A BRX számára Loeb balszerencséjével nem ért véget a rémálom, 150 kilométernél Guerlain Cicherit is megállt és több mint 20 perc után tudta csak folytatni. Később újra meg kellett állnia, és végül fel is adta a versenyt. A legfrisebb hírek szerint a dűnék miatt az utazási betegség néven ismert tünetek jelentkeztek nála – ha hajón lenne azt mondanánk, hoyg tengeribeteg lett -, ez már korábban is előfordult Chicherittel.

Attiyah
Nasser Al-Attiyah – foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Ezek után nem csoda, hogy a Toyota mindent vitt az első napon. Al-Attiyah több mint 6 perccel nyert Al Rajhi előtt, Lategan pedig szorosan a szaúdi mögött ért be harmadikként.

A T3 kategóriában Seth Quintero leiskolázta a mezőnyt, a kategóriagyőztes ideje az abszolútban is hatodik helyet ért.

Az Abu Dhabi Desert Challenge első napjának eredménye:

Motorosok: 1. Quintanilla 3:00:15, 2. Van Beveren +2:00, 3. Branch +3:12, 4. Cornejo +4:16, 5. Price +4:37, 6. Howes +5:40

Autósok: 1. Al-Attyiah 3:13:36, 2. Al Rajhi +6:05, 3. Lategan +6:18, 4. Prokop +9:35, 5. Krotov +14:44, 6. Quintero +14:55

Loeb
Sébastien Loeb – foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Friss