2024. április 19. 07:40

KezdőlapTEREPRALLYMexikóban folytatódik Loeb és Al-Attiyah csatája

Mexikóban folytatódik Loeb és Al-Attiyah csatája

-

Szombattól Mexikóban versenyez a Tereprally-világbajnokság mezőnye. A bajnokság harmadik versenye mérföldkőnek számít a vb történetében, először versenyeznek a dél-amerikai kontinensen.

A Sonora Rally kilencedik versenye került be az FIA és a FIM naptárába, igaz az elsőség csak a vb mezőny számára jelentps, hiszen a Dakar már többször járt a kontinensen, így a versenyzők jó részének ismerős lehet a környezet. Más kérdés, hogy Peru és Argentina pályái nagyon különbözőek a sonorai sivatagban körülményeitől.

A Sonora Rally 2015-ben látott napvilágot két rajongó víziójaként. Darren Skilton, a Sonora Rally alkotótársa és jelenlegi igazgatója már Dakar veteránja volt, kilenc autós rajttal az öv alatt. Ez az élmény inspirálta, hogy Dakar-stílusú, több szakaszból álló versenyt indítson a mexikói Sonora államban. A több szakaszból álló verseny, a roadbook és az egyes szakaszok rajtja és célja közötti assistance tilalma újdonságot jelentett az észak-amerikai tereprallyban. A határ túloldalán, az Egyesült Államokban, a SCORE International és a National Hare and Hound Series otthonában a táblákkal ellátott pályák és a szervizcsapatok segítségével végrehajtott tankolás volt az alap.
A csapat már 2016-ban megkereste az ASO-t, hogy új típusú pilóták és versenyzők fedezhessék fel a Dakart. Az idei szezonban a motorosok közt versenyző három amerikai versenyző, akik a Sonora Rallyn csiszolták tudásukat, jó példája ennek a lelkesedésnek. Ricky Brabec a motorverseny négyszeres győztese (2017, 2019, 2020 és 2021), ami rekord az eseményen. A Honda gyári versenyzője volt az első amerikai, aki elérte a Dakar motoros kategóriát (2020), és hamarosan új generációt inspirált Skyler Howes vezetésével. A Sonora Rally kétszeres (2018 és 2022) győztese, a bajnokság következő fordulójának címvédője néhány hete a Dakar dobogón végzett. Mason Klein pedig a 2022-es Dakar meghatározó szereplője volt, és ugyanabban a szezonban megszerezte a Rally2 Világkupát. A KTM sztárja, korábban kétszer vett részt a Sonora Rallyn.

Sonora Mexikó második legnagyobb állama az ország északnyugati részén fekszik,  Chihuahua és a Cortez-tenger között, Baja California állammal szemben, amely a híres sivatagi versenyekről ismert az Egyesült Államokban.

A verseny Sonora  fővárosában, a hétszázezres lakosú Hermosillóban indul. Mexikó egyik legmelegebb állama, ahol gyakran 40 °C feletti a hőmérséklet.

Loeb
Sebastien Loeb – foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

A Sonora Rally menetrendje:

Április 22.: adminisztratív és műszaki átvétel Hermosillóban
Április 23.: prológus Hermosillóban
Április 24–28.: 5 szakasz Hermosillo és San Luis Río Colorado között

„A szervező csapat jelenleg rendben halad az előkészületekkel, és izgatottak vagyunk, hogy egy teljesen új közeget üdvözölhetünk Mexikóban és Sonorában. Úgy érezzük, a táj nem fog csalódást okozni, és a csapatok megtappasztalják, milyen megerőltető lesz a terep és a navigáció. Ugyanígy felfedezik ennek az országnak néhány egyedi jellegzetességét. Azok számára, akik most ismerkednek Sonorával, ez egy tanulás lesz, sőt még a veteránok számára is. Kemény rally lesz, különösen az amatőrök számára, de ez egy része annak, ami az ilyen típusú versenyek kihívásait jelenti. Szóval ez jó dolog! Még azok is, akik részt vettek a Sonora Rally előző versenyein is, új terepet fognak felfedezni, olyan dolgokat látnak először, amilyeneket még soha nem láttak ezen az eseményen. Azt hiszem, egy elég inspiráló versenyt tartogatunk mindenki számára” – mondta Darren Skilton, a Sonora Rally Versenyigazgatója.

A bajnokságban Sebastien Loeb vezet 101 ponttal, mögötte Nasser Al-Attiyah 16 pontos hátrányban van az Abu-Dhabi Desert Challenge-en elszenvedett balszerencséje után. A harmadik helyért Martin Prokop és Yazeed Al-Rajhi csatázik, egyetlen pont a cseh előnye.

A motorosoknál szorosabb a csata, Toby Price 46 ponttal vezet, de az ötödik Skyler Howesnak is 34 pontja van, kettejük közt pedig a Adrien Van Beveren és a Benavides testvérek állnak a tabellán.

Kevin Benavides
Kevin Benavides – foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss