2024. április 19. 20:25

KezdőlapTEREPRALLYÖtödik győzelméért jön Zapletal a Riverside Bajára

Ötödik győzelméért jön Zapletal a Riverside Bajára

-

Történelmet írhat a cseh Miroslav Zapletal a nyolcadik Riverside Baján, melyet zsinórban ötödször nyerhet meg Marek Sykora oldalán. Összefoglaltuka  verseny eddigi történetét.

Május 5-én elrajtol a Közép-Európai Zóna Bajnokság és a Révész Tereprallye Országos Bajnokság következő futama, a Riverside Baja. A jelentős múltra visszatekintő viadalon történelmi siker is születhet, amennyiben a Dakart is megjárt, 2018 óta veretlen Miroslav Zapletal zsinórban ötödik alkalommal is megnyeri a viadalt.

2014-ben, majdnem napra pontosan 9 évvel ezelőtt rendezték az első Riverside Baját, és a debütálás azonnal emlékezetes volt. A szinte trópusi eső miatt eltörölték a verseny utolsó szakaszát a szervezők, így szép magyar sikerek születtek: az autósoknál a Fodor Imre, Csató Attila duó, míg a motorosoknál Hodola Richárd győzött.

2015-ben a rajtra Ausztriában került sor, igaz, az időjárás itt is alaposan átírta a szervezők elképzeléseit. A második napon a Riverside Baja mezőnye ugyanazokat a szakaszokat teljesítette, mint Iseum Rallye mezőnye. Az autósok között a Fazekas Károly, Szenáki László duó nyerte a versenyt, míg a motorosoknál a magyar értékelésben Somfai Mátyás győzött. Külön érdekessége volt a viadalnak, hogy a vasárnapi rallye-s szakaszokon verhetetlennek bizonyult a Korda Erik, Nyirfás Yulianna páros, kilenc szakaszból kilencszer bizonyultak a leggyorsabbnak.

foto: Riverside Baja

2016-ban a Riverside Baja – az akkori sportpolitikai csatározások miatt – elmaradt.

2017-ben a tereprallye-hoz illő szakaszok mellett az Iseum Rallye murvás szakaszain ismételten megmérették magukat a versenyzők. Végül mindkét abszolútban magyar győzelem született: az autósok között a Fazekas Károly, Somfai Mátyás duó, míg a motorosoknál Hodola Richárd nyert megnyugtató előnnyel. Érdekesség, hogy a győztesek valamennyien immár kétszeres Riverside Baja-bajnoknak vallhatták magukat, hiszen Fazekas Károly (autó) és Somfai Mátyás (quad) 2015-ben, míg Hodola Richárd (motor) 2014-ben bizonyult a legjobbnak.

2018-ban a verseny hőse egyrészt a Dakart többször teljesítő cseh Miroslav Zapletal volt, aki valamennyi szakaszt megnyerte, illetve az a Klima Gábor, aki fotós létére sikerrel teljesítette motorosként a teljes távot. Utóbbi kategóriában egyébként magyar siker született Kárpáti Péter révén, míg a side by side-ban apa és fia állt a dobogó tetején, ugyanis a lengyel Kamil és Tadeusz Wisniewski diadalmaskodott.

foto: Riverside Baja

2019-ben megint közbeszólt az időjárás, és a már kijelölt pályákon kellett módosítania a szervezőknek a hatalmas esőzések miatt. Az ötödik alkalommal megrendezett Riverside Baján valamennyi kategóriában a papírforma érvényesült: az autósoknál az előző évi sikere után újra nem talált legyőzőre a többszörös Dakar-induló Miroslav Zapletal, akinek Marek Sykora diktálta az itinert. A side by side kategóriában a lengyel Tomasz Bialkowski, Dariusz Baskiewicz páros végzett az élen, míg a motorosoknál a szlovák Juraj Varga szerezte meg az abszolút győzelmet a magyar Soós Péter előtt.

2020-ban már hatodszor rajtolt volna el a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság egyik legizgalmasabb és leglátványosabb versenye, a Riverside Baja. Ám a kialakult egészségügyi veszélyhelyzet miatt a szervezők úgy döntöttek, noha mindent előkészítettek a versennyel kapcsolatban, abban az évben nem rendezik meg a Riverside Baját.

foto: Riverside Baja

2021-ben érkezett meg első alkalommal Pápocra a verseny. Az autósok között újra a Miroslav Zapletal, Marek Sykora kettős győzött, mégpedig úgy, hogy az első három szakaszt követően több mint hat perc hátrányt szedtek össze. Ám Zapletalék megtalálták a gázpedált, és az utolsó három szakaszon űridőt autóztak, és a maguk javára fordították a küzdelmet. A quadosok között rajt-cél győzelmet aratott a lengyel Adam Krysiak, míg a motorosoknál a szlovák Bodor Róbert diadalmaskodott.

2022-ben – szinte menetrendszerűen – Miroslav Zapletal és Marek Sykora ért elsőként célba a Riverside Baján a Hummer H3 EVO-val, sorozatban negyedik alkalommal is megnyerték a versenyt. A motorosoknál Bodor Róbert, a quad kategóriában Balogh László lett az első.

A 2023-as Riverside Baján több, korábbi győztes is ott lesz a rajtnál. Amennyiben Zapletal ismét nyerni tud, akkor a cseh versenyző zsinórban ötödik győzelmét aratva történelmet írhat. Ketten triplázhatnak is a motorosok közül, ugyanis ott lesz a mezőnyben az elmúlt két versenyen (2021. és 2022.) diadalmaskodó Bodor Róbert, illetve az első három Riverside Bajából kettőt (2014. és 2017.) megnyerő Hodola Richárd.

Az idei verseny május 5-én, pénteken kezdődik és 6-án, szombaton ér véget. Az esti eredményhirdetést együtt tartják a 2022-es Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság díjkiosztójával.

foto: Riverside Baja

 

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss