2024. április 30. 09:57

KezdőlapTEREPRALLYAl-Rajhi legyőzte Al-Attiyah-t Olaszországban

Al-Rajhi legyőzte Al-Attiyah-t Olaszországban

-

Az Overdrive Racing versenyzői, Yazeed Al-Rajhi és Timo Gottschalk drámai győzelmet arattak az utolsó szakaszon az Italian Baján, a 2023-as FIA Cross-Country Bajas Világkupa harmadik fordulóján. Toyotás csapattársaik, Nasser  Al-Attiyah és Mathieu Baumel fontos perceket vesztettek differenciálmű-problémák miatt, és visszacsúsztak a második helyre.

Al-Rajhi az utolsó szakaszon 3 perc 40,7 másodpercet vert csapattársára, Juan Cruz Yacopinire, és 9 perc 27,7 másodperces előnnyel szerezte meg a győzelmet, de Al-Attiyah második helye azt jelenti, hogy a katari megerősítette a vezető helyét a bajnokságban. Al-Rajhinak ez volt a negyedik győzelme Olaszországban a korábbi, 2014-es, 2021-es és 2022-es sikerei után.

„Persze, boldogok vagyunk. Timo nagyszerű munkát végzett, mi pedig pokolian nyomtuk, és nagyon jól sikerült. Most megnyertük ezt a versenyt, és elvisszük a trófeát. Néha kockáztatni kell, és néha kell egy kis szerencse is” – mondta Al-Rajhi

„Az utolsó szakaszon jó eséllyel indultunk, hogy elvigyük a kupát, de sajnos 10-15 km után gondunk volt a hátsó differenciálművel, és csak elsőkerék-hajtásunk volt, így nagyon nehéz volt kezelni. Nasser nagyon jól teljesített, de nem lehet harcolni, ha csak kétkerék-meghajtásod van, különösen a folyómedrekben és a patakátkeléseken. A második helyen végeztünk a versenyen, és ez jó a bajnokság szempontjából, és növelni tudtuk az előnyünket” – nyilatkozta a célban Baumel.

foto: Italian Baja

A haramdik helyen a portugál João Ferreira-Filipe Palmeiro áros ért célba egy Minivel.

Yacopini és spanyol navigátora Dani Oliveras az utolsó szakaszon elért második  idővel megerősítette a  negyedik helyet az összesítésben, és az argentin ezzel továbbra is második a pilóták bajnokságában.

„Nagyon boldog vagyok, hogy befejeztem ezt az utolsó szakaszt. Az autó egyben van, és jól éreztük magunkat a Hiluxban” – mondta Yacopini.

foto: Italian Baja

A verseny egy 10,07 kilométeres kvalifikációs szakasszal kezdődött Zoppolónál, Al-Rajhi és Al-Attiyah a második és harmadik helyen végzett a szakaszgyőztes portugál João Ferreira mögött.

A versenyzők ezután kéteszer teljesítettek egy 131,24 kilométeres szelektív szakaszt, amely Paschban kezdődött és Dignanóban ért véget, és amelyet egy neutralizációs zóna osztott két 12,02 kilométeres és 119,19 kilométeres szakaszra.

Al-Attiyah és Al-Rajhi az esélyeknek megfelelően teljesített és az első és második leggyorsabb idővel a rangsor élére kerültek, a katari 16,1 másodperccel verte meg szaúdi riválisát, és 12,7 másodperccel vezette a versenyt.
Al-Attiyah másodszorra is nyert és 1 perc 37,7 másodpercre növelte előnyét Al-Rajhival szemben. A szakaszon elért ötödik helye lehetővé tette Yacopini számára, hogy megőrizze negyedik helyét az összesítésben.

foto: Italian Baja

Vasárnap reggel a Dignano és Cordenons közötti 119,27 kilométeres szakasz zárta a versenyt. Al-Attiyah az éjszaka folyamán kétperces időbüntetést kapott egy navigációs pont kihagyása miatt, és a katari utolsó szakaszon felmerült differenciálproblémái esélyt adtak Al-Rajhinak, hogy megszerezze a győzelmet.

A magyarok közül a leggyorsabb a Miklós Csaba/Horn Albert duó volt, akik a Bedu Pro X3-mal 5:36:41.9 alatt tlejesítették a versenyt és az abszolút értékelés 15. helyén értek célba.

A tereprally-világkupa következő fordulójára július 21-23. között kerül sor Spanyolországban.

foto: Italian Baja

Az Italian Baja végeredménye:

1. Yazeed Al-Rajhi (SAU)/Timo Gottschalk (DEU) Toyota Hilux Overdrive 4:41:12.3
2. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Mathieu Baumel (AND) Toyota GR DKR Hilux 4:50:40.0
3. João Ferreira (PRT)/Filipe Palmeiro (PRT) Mini JCW Rally Plus 4:53:51.5
4. Juan Cruz Yacopini (ARG)/Daniel Oliveras (ESP) Toyota Hilux Overdrive 4:55:24.5
5. Cristiano de Sousa Batista (BRA)/Fausto Mota (PRT) Can-Am Maverick XRS Turbo (T4) 5:08:38.7
10. Miroslav Zapletal (CZE)/Marek Sykora (SVK) Ford F-150 5:20:17.1
15. Miklós Csaba/Horn Albert Bedu Pro X3 5:36:41.9
18. Varga Imre-Toma József Toyota Hilux 5:54:56.6
22. Trebitsch Miklós/Trebitsch Sándor Bedu Pro X3 6:10:59.8
foto: Italian Baja

Friss