2024. április 27. 16:48

KezdőlapTEREPRALLYTöbb mint száz nevező a HunGarian Baján!

Több mint száz nevező a HunGarian Baján!

-

Lezárult a nevezés a HunGarian Bajára, amelyen összesen 113 jármű indul augusztus 10. és 12. között Várpalotán. Az autós elit az Európa-kupában, a legjobb motorosok a Baja világkupában csapnak össze a pontokért – mindkét mezőnyben van magyar érdekeltség is.
A hétvégén lezajlott a pályakontroll, és a nevezési lista is véglegessé vált: a HunGarian Baja szervezői készen állnak a versenyre. A jubileumi huszadik alkalommal is sikerült egy kis csavart vinni az útvonalba, ezúttal a veszprémi lőtérnek csak bizonyos részeit tudja használni a mezőny.
„Jó kis tempós verseny lesz, nehezebb, off roados részekkel. A táj gyönyörű, az elmúlt napok esőzéseinek köszönhetően minden zöld és minden virágzik, és a fotósok nagy örömére kialakultak pocsolyák is, olyanok, amelyek a versenyig aligha fognak kiszáradni. Ettől függetlenül jellemzően száraz, poros, kemény talajú versenyre számíthatnak az indulók” – mondta el Garamvölgyi Zoltán főszervező.
Csucsu
Fotó: Riverside Baja/Pataki Péter/Báles László
A verseny központja ezúttal is Várpalotán, a Thury-várban lesz, ahol a nézők kivetítőn követheti majd az eseményeket.
Szokás szerint a résztevők közt nagy nevek is vannak. Az autósoknál régi ismerős Miroslav Zapletal, aki nélkül immár nem rendeznek HunGarian Baját, de rajthoz áll a tavalyi győztes litván Benediktas Vanagasról, aki egy T1+ kategóriás Toyotával nevezett, és eljön hozzánk a lengyel Krzysztof Holowczyc is. Mindhármukról elmondható, hogy a Dakaron is letették a névjegyüket.
A magyarok közül Lukács Kornél „Csucsu” az elmúlt két versenyen 21 pontot gyűjtött, amivel nyolcadik az összetettben, Lónyai Pál pedig mindig képes meglepetést szerezni Porsche Macanjával.
Dakart megjárt Scania versenykamionjával nevezett Kovács Miklós csakúgy, mint Fazekas Károly – ők mindig üde színfoltjai ennek a versenynek.
Qualisport Racing
Foto: Qualisport Racing
„Nagy öröm, hogy emelkedett az autósok létszáma, legfőképpen a T3 és a T4-es kategóriában, aminek nagyon örülök. Ugyanúgy, mint annak, hogy van jó néhány nagy nevünk a mezőnyben az autósok és a motorosok között is. Így ugyanis garantált az izgalmas küzdelem” – mondta Garamvölgyi.
A motorosoknál természetesen eljön a Baja világkupa élmezőnye: az éllovas Mohammed Al Balooshi ugyanúgy ott lesz a rajtnál, mint az őt 14 pont lemaradással követő David Megre. Az egyes rajtszámot ezen a versenyen Stefan Svitko kapta, aki jó néhányszor győzedelmeskedett a HunGarian Baján, és 2016-ban második lett a Dakar Rallyn. Érdekesség, hogy most először versenyez kanadai és ausztrál tereprallys a HunGarian Baján, ami tovább színesíti a mezőnyt.
Már a csütörtöki shakedown egy mini verseny lesz – hiszen elképesztően sok csapat jelentkezett be rá, úgy fest, mindenki szeretné kipróbálni a járművét az éles rajt előtt.
foto: terep-rallye.hu

Friss