2024. április 27. 22:29

KezdőlapTEREPRALLYKrzysztof Holowczyc nyerte a Hungarian Baját

Krzysztof Holowczyc nyerte a Hungarian Baját

-

A lengyel Krzysztof Holowczyc – Lukasz Kurzeja páros nyerte BMW X3-mal a Hungarian Baját, mögötte a belga Ghislain De Mevius – Johan Jalet páros lett a második T3 kategóriás G Rally Team OT3 versenyautójukkal. A dobogó harmadik fokát a szintén lengyel Michal Maluszynski – Julita Maluszynska duó szerezte meg a Mini John Cooper Works-szal.

Krzysztof Holowczyc szája fülig ért, a levegőbe ugrott és összecsapta a bokáját – a lengyelek legendás versenyzője így örült a Hungarian Baján aratott győzelmének. Nem csoda, hiszen az utolsó szelektív szakaszon vette vissza a vezetést, ráadásul úgy, hogy a váltója egész nap fura hangokat adott, így azért is imádkoznia kellett, hogy célba érjen. Ehhez képest győztesként fejezte be a versenyt.
„Tudtuk, hogy a pálya eleje nagyon gyors, azon a részen a határainkat feszegettük: ráálltam a gázra és nyomtam neki, ahogy tudtam” – mondta Holowczyc. „Amikor azt láttam, hogy egy perc húsz másodperccel vezetünk De Mevius előtt és még többel Maluszynski előtt, a dobálós részen már tudtam egy kicsit figyelni az autóra. Kellett is, mert eljött az a pillanat, amikor a váltó nemes egyszerűséggel megállt. Újraindítottuk az autót, és attól kezdve már csak azon imádkoztunk, hogy célba érjünk. Sikerült, és nyertünk! Nagyon jó verseny volt, nehéz körülmények között kellett autózni, de nagyon élveztük. Mit mondjak még? Boldog vagyok!”
Hungarian Baja
foto: Hungarian Baja/Pataky Péter/Báles László
Holowczyc végül 36 másodperces előnnyel nyerte meg a versenyt. A második helyen végző De Mevius – Jalet duó persze nagyon örült az abszolútben elért helyezésnek, de ők valójában a T3 kategóriára figyeltek, ahol 9 perces előnnyel lettek elsők.
A legjobb magyar páros a Miklós Csaba – Horn Albert duó lett, ők T3 kategóriás Bedu Pro X3-asukkal a 10. helyen értek célba. kategóriájukban a negyedikek lettek.
Hungarian Baja
foto: Hungarian Baja/Pataky Péter/Báles László
A motorosok világkupa-versenyét Stefan Svitko nyerte meg: a KTM-mel versenyző pilóta az összes szakaszon a leggyorsabb volt, úgyhogy egyetlen pillanatig sem forgott veszélyben a győzelme. Ötször indult a HunGarian Baján, és abból most már háromszor nyert (kétszer második volt).
„Nagyon jó érzés, hogy harmadszor is nyerni tudtam a HunGarian Baján, főleg azért, mert ez egy nagyon nehéz verseny volt” – mondta Svitko. „Ma szemből teljesítettük a tegnapi pályát, sok volt a kő, amit az autósok tegnap kifordítottak, ezért nagyon kellett figyelni. A második szakasz célja előtt nem sokkal utolértünk három buggyt, nagyon rossz volt a porukban menni, nem láttunk semmit. De nyertem, és ez boldoggá tesz, jó formában érzem magam.”
Hungarian Baja
foto: Hungarian Baja/Pataky Péter/Báles László
Svitko győzelmébe még egy egyperces büntetés is belefért, így is negyedórával gyorsabb volt mint a második helyezett Jan Brabec. A harmadik helyen David Megre ért célba.
Hungarian Baja
foto: Hungarian Baja/Pataky Péter/Báles László
A quadosok késhegyre menő ütközetet vívtak – az utolsó szakasz előtt mindössze egy másodperc volt Kevin Giroud és Juraj Varga között. Várható volt, hogy mindketten a határaikat fogják feszegetni, és meg is tették. Két végtelenül kimerült versenyző érkezett meg Várpalota főterére, de mindkettejük szája fülig ért. Férfias küzdelemben győzött Juraj Varga.
A legvégsőkig feszítettem a húrt, részemről ebben nem volt több” – mondta Juraj Varga, aki végül 2 perces különbséggel lett első. „Az elejétől a végéig a maximumot kellett hozni, mert Kevin nagyon erős ellenfél, aki mindent megtett a siker érdekében. A pálya ma jobban tetszett, mert az autók letakarították az utat előttünk, ami a quadoknak kifejezetten fekszik. Nagyon örülök a sikernek, ez a győzelem különösen értékes számomra.”
„Ez a srác őrült, elképesztő, hogy húzza a gázt” – tette hozzá Kevin Giroud. „Nagyon jó verseny volt, a végére teljesen kimerültem, de nagyon boldog vagyok, mert fontos pontokat szereztem. Ez a harc pedig kettőnk között… Egyszerűen elképesztő volt!”
Hungarian Baja
foto: Hungarian Baja/Pataky Péter/Báles László

Friss