2024. április 28. 17:40

KezdőlapTEREPRALLYEXTREME ETeljesen új FIA bajnokság indul 2025-ben

Teljesen új FIA bajnokság indul 2025-ben

-

Az FIA bejelentette, hogy 2025-ben egy új bajnokságot indít, mely az Extreme E sorozat mellett fut az első szezonban, azonban hidrogén meghajtású járművekkel, így Extreme H lesz a neve. 

Az elektromos autókra épülő Extreme E sorozat működtetői 2022-ben tárták fel terveiket egy új bajnokságra, melyben hidrogén meghajtású terepjárók versenyezhetnének. Az első prototípust pedig pár hete mutatták be. 

Az Extreme E szervezői megalkották az Extreme H sorozat alapjait, mely 2025-ben debütálhat, és az FIA bajnokságok közé fog tartozni. 

“Az, hogy az FIA-val létrehozzuk az első hidrogén meghajtásra épülő bajnokságot, komoly mérföldkő lesz – mondta Alejandro Agag, az Extreme E alapítója és vezérigazgatója. – Az FIA bajnoki státusz azt jelenti, hogy az Extreme H a globális motorsport legfelsőbb szintjéhez fog tartozni.” 

“A fenntartható üzemanyag használata a motorsportban az FIA kulcsfontosságú célja, ezért izgatottan várjuk asz új bajnokságot – mondta Mohammed Ben Sulayem, az FIA elnöke. – A hidrogén nagyon fontos része a fenntartható üzemanyagok családjának, az FIA kidolgozott egy biztonsági előírást az új bajnokság számára.” 

Az Extreme E-hez hasonlóan az Extreme H egyedi tervezésű autóit a Spark Racing Technology készíti. Az autó teljesítmény-tömeg aránya hasonló lesz az elektromos sorozat autóihoz. Az új járművet még idén tesztelni fogják, 2024-ben pedig az Extreme E sorozat versenyein szimulációs jelleggel vesznek részt. 

A 2025-ben debütáló új bajnokság valószínűleg azt a versenyformátumot használja majd, mint az Extreme E, így itt is férfi és női versenyzőkből álló csapatok indulnak majd. Az elektromos sorozat 2025-ben még működni fog, azonban ezt követően kérdéses a jövője, erről 2024 közepén születik majd döntés. 

Friss