2024. május 03. 13:01

KezdőlapTEREPRALLYAlonsónak ugyanolyan fontos a Dakar győzelem, mint a harmadik Forma-1-es vb cím

Alonsónak ugyanolyan fontos a Dakar győzelem, mint a harmadik Forma-1-es vb cím

-

Fernando Alonso 2020-ban ugyan jó eredménnyel ért célba a Dakaron, de a spanyol nem tett le arról, hogy visszatérjen és harcoljon a győzelemért.

Alonso 2019-20-ban kétéves szünetet tartott a Forma-1-es karrierjében, hogy más motorsport szakágakat is felfedezzen. Sikerült kétszer megnyernie a Le Mans-i 24 órás versenyt a Toyotával, valamint megszerezte az Endurance-világbajnoki címet.

De 2020-ban Alonso a világ leghíresebb tereprally versenyén is rajthoz állt egy Toyota Hiluxszal, és a Dakar lenyűgözte, annak ellenére, hogy „csak” a 13. helyen végzett. A versenyét két baleset tette tönkre, de 12 szakaszból nyolcszor végzett a top 10-ben.

Bár a Forma-1-be visszatért, de a Dakar továbbra is a célkeresztben van, erőől beszélt nemrégiben egy podcastban.

“99 százalék, hogy újra elindulok a Dakaron. Nem arról van szó, hogy a harmadik F1-es világbajnoki cím kevésbé prioritás, továbbra is az, de a Dakar megnyerése számomra szintén kiemelt fontosságú” – mondta Alonso.

foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool
Lehet, hogy próbálkoznom kell ezen a versenyen akár nyolc-tíz évig évig, amíg talán egy nap szerencsém lesz, és harcolhatok a győzelemért, de ha nyerek a Forma-1-ben, az endurance versenyeken és a Dakaron, az számomra különleges érzés lesz, mint versenyző és mint ember. Jelenleg ilyen kihívások járnak a fejemben” – folytatta Alonso.

Ha Alonso megnyerné a Dakart, nem ő lenne az első F1-es pilóta, akinek ez sikerülne, hiszen Jacky Ickx 1983-ban egy Mercedes 280 GE-vel nyert az 5. Párizs Dakaron.

Forma-1 világbajnoknak viszont még nem sikerült elsőként célba érni a Dakaron, így ha Alonso képes lenni nyerni, akkor beírhatná magát a történelemkönyvekbe.

A spanyol Dakar szereplését az is elősegítheti, hogy Nasser Al-Attiyah elhagyja a Toyotát, így a japánoknak jól jönne egy világsztár aki mögé felsorakozhatna a csapat, és ez Alonsónak is hatalmas lehetőség lenne, hiszen a Toyota jelenleg egyeduralkodó a tereprallyban, így a csillagok állása várhatóan még a 2025-ös Dakaron is kedvező lenne.

foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

 

 

 

Friss