2024. április 27. 21:16

KezdőlapTEREPRALLYÚj elnevezések a tereprallyban - 2024-ben is Európa Kupa verseny marad a...

Új elnevezések a tereprallyban – 2024-ben is Európa Kupa verseny marad a HunGarian Baja

-

A Motorsport Világtanács csütörtöki ülésén a tereprallyt érintő kérdésekben is döntött. Számunkra legfontosabb, hogy az ötfutamos Európa Kupa része marad a HunGarian Baja. Emellett megváltoztatták a versenyek és a kategóriák elnevezését is.

2024. augusztus 8-11-én rendezik a következő HunGarian Baját, amely már 21. alkalommal indul majd útjára és ismét része lesz a Tereprally Európa Kupának. A május elején rendezett spanyolországi szezonnyitó után júius elején Olaszországban az Italian Baján versenyez a mezőny, majd egy hónap múlva érkezik hozzánk. Az utolsó két futamot szeptember közepén Portugáliában és november elején Törökországban tartják.

A Világtanács döntése értemében a versenyek elnevezése is változott, a hivatalos indoklás szerint azért, hogy könnyebben megérthetőek és használhatóak legyenek. Utóbbi biztosan igaz, hiszen jelentősen egyszerűsödtek az elnevezések.

Az angol megnevezések így változtak:

Cross-Country Event → Cross-Country Rally

Cross-Country Baja → Baja

Cross-Country Rally → Rally-Raid

Cross-Country Marathon Rally → Marathon Rally-Raid

A világversenyek megnevezése is változott:

World Cup for Cross-Country Bajas → World Baja Cup

European Cup for Cross-Country Bajas → European Baja Cup

Middle East Cup for Cross-Country Bajas → Middle East Baja Cup

Price
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

A kategóriák neveit sem hagyták változatlanul, itt logikusak a változások:

T1 → Ultimate

T2 → Stock

T3 → Challenger

T4 → SSV

T5 → Truck

A szabályok terén két fontos módosítás történt. A világbajnokság, valamint a világ- és regionális kupáinak bajnoki pontjainak elosztását felülvizsgálták, ezentúl a kiesett versenyzők megtarthatják a szakaszokon gyűjtött bónuszpontjaikat, hogy így ösztönözzék őket a bajnokság folytatására.

A szakaszok rajtolási sorrendjére vonatkozó szabályt pedig úgy módosították, hogy a T1-es kategória (a jövőben Ultimate) legjobb versenyzői, akik gyorsabbak mint az alacsonyabb kategóriák járművei, minden reggel előrébb indulhatnak, ezzel is hozzájárulva a biztonság növeléséhez.

de Mevius
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

 

Friss