2024. április 28. 15:06

KezdőlapTEREPRALLYHolowczyc nyerte a Tereprally Európa Kupát

Holowczyc nyerte a Tereprally Európa Kupát

-

A lengyel Krzysztof Holowczyc-Lukasz Kurzeja duó a törökországi Baja Troia versenyen aratott magabiztos győzelmével megszerezte a 2023-as Tereprally Európa Kupa bajnoki címét.

Mivel a lengyelek a görögországi és magyarországi győzelmek után 69 pont előnnyel indultak a törökországi versenyen, csak Ghislain de Mevius és Johan Jalet tudta megakadályozni őket abban, hogy megszerezzék a bajnoki elsőséget. Tiago Reis és a leköszönő bajnok João Ferreira matematikailag még esélyes lehett volna, de egyik portugál versenyző sem nevezett a törökországi versenyre.

A verseny már a szombat reggeli, 100,95 kilométeres speciál első szakaszán eldőlhetett Holowczyc javára, amikor a lengyel BMW X3-asán kívül minden autó rossz útvonalat választott egy kereszteződésben. Szerencséjükre Kurzeja ragaszkodott ahhoz, hogy Holowczyc az ellenkező irányba haladjon. Ezt követően 26 perces időbüntetést kapott a másik 12 autó, amely befejezte a szakaszt, és ezzel a lengyel duó hatalmas előnyre tett szert.

„Az első szakaszon egyenesen mentem, a navigátorom pedig azonnal kiabált, hogy tolass, tolass, tolass, balra kell fordulnod. Visszamentünk, arra kanyarodtunk, és úgy néz ki, hogy csak mi csináltuk jól. A navigátorom a győztes, sokat nyerünk itt. Ezután már csak az autó kímélése volt a feladat, és nem kellett kockáztatni, hogy megszerezzük a győzelmet” – mondta Holowczyc.

De Mevius és Jalet végül a második helyen végzett a G Rally Team OT3-mal, és megszerezte a győzelmet az FIA T3 kategóriában. Három harmadik helyezés és egy magyarországi kategóriagyőzelem után De Mevius papíron 11 pontos előnnyel vezet az Európa Kupa T3-as kategóriájában João Dias előtt. A bajnokságba azonban csak három pontszerzés számított, így Diasnak nem kellett elutaznia Nyugat-Törökországba. A portugál két győzelemmel és egy második hellyel már korábban megerősítette a T3-as bajnoki címét.

Mivel Holowczyc érezhetően csökkentette a tempóját a vetélytársak sorra nyerték a speciálokat, de a lengyel páros 12 perc 41,1 másodperces előnnyel megszerezte a végső győzelmet és ezzel bajnok lett.

Holowczyc
foto: FIA

 

 

Friss