2024. május 04. 04:30

KezdőlapTEREPRALLYA Suzuki is indul a Dakaron

A Suzuki is indul a Dakaron

-

A japán autógyár is elindul a Dakaron, sajnos nem a Jimny átalakított változatával, hanem egy alternatív hajtású buggyval.

A Suzuki a jövőbeli mobilitási stratégiáját 5 pillérre alapozza, a villamosítás, a bioüzemanyagok, az akkumulátorok újrahasznosítása, az innovatív start-upok támogatása (pl. az autonóm rendeléskiszállítás, a légtérhasználat és az űrkutatás területén, valamint a „elesett” polgárok támogatásának eszközei) mellett ott van a hidrogén pillér, amely a Suzuki, a Kawasaki, a Honda, a Yamaha és a Toyota által létrehozott HySE konzorcium létrehozásához vezetett.
A HySE kutatási programjainak gyakorlati megvalósítása is a motorsporton keresztül történik, mégpedig a világ egyik legkeményebb rallyversenyén, a Dakaron keresztül.

A HySE (Hydrogen Small Mobility & Engine Technology) a HySE-X1 nevű prototípussal indul a 2024. január 5. és 19. között Szaúd-Arábiában megrendezésre kerülő Dakar 2024 „Mission 1000 Challenge” elnevezésű részén.

A kis terepjáró mindössze 3.5 méter hosszú, viszont 1500 kilogrammos. A motorja négyütemű, négyhengeres, kompresszoros, de mindössze 998 köbcentiméteres.

A Mission 1000 a Dakar Future Program egyik kategóriája, amelynek célja, hogy az autógyártókat a következő generációs nulla károsanyag-kibocsátású meghajtási technológiák, például hidrogénmotorok és elektromos vagy bioüzemanyaggal működő hibridek kifejlesztésére ösztönözze.

A HySE-X1 prototípus, amely részt vesz az eseményen, az Overdrive Racing által épített alvázon alapul, amelyet a hidrogéntartály és az üzemanyagrendszer elhelyezése érdekében módosítottak. A prototípust a HySE által motorkerékpárokhoz kifejlesztett hidrogénmotor hajtja majd, amelyet a szervezet jelenleg kutatási tevékenységei során használ. A hidrogén feltöltését és karbantartását az Overdrive Racing végzi majd.

A HySE azt is tervezi, hogy a HySE-X1 makettjét a Motorsport Program standján mutatja be a 2023-as Japán Mobilitási Kiállításon.

„Úgy döntöttünk, hogy részt veszünk a Dakar Rallyn, amelyről tudjuk, hogy gazdag történelemmel és hagyományokkal rendelkezik. Részvételünk fő oka az, hogy ez lehetőséget ad arra, hogy kutatásaink eredményeit közérthető módon kommunikáljuk. Emellett az eseményen való részvétellel azonosíthatjuk a lehetséges problémákat, és finomíthatjuk technológiánkat, hogy minél hamarabb megoldjuk a kis hidrogénmobilok létrehozásához szükséges technikai kérdéseket. Reméljük, hogy mindenki keresni fog minket ott és szurkol nekünk!” – mondta Kenji Komatsu, a HySE elnöke.

foto: Suzuki

Friss