2024. április 29. 01:09

KezdőlapTEREPRALLYA Dakar meglepetés-résztvevőjének karrierjét a finanszírozás hiánya törheti meg

A Dakar meglepetés-résztvevőjének karrierjét a finanszírozás hiánya törheti meg

-

Mason Klein a tereprally egyik legígéretesebb fiatal versenyzője, aki megnyerte az első világbajnokságot a Rally2 kategóriában, majd 2023-ra a RallyGP-be került. Mindezt gyári támogatás nélküli privát versenyzőként érte el, ám a finanszírozás hiánya miatt végül az első három forduló után megszakította idei szezonját. A jövő évi szereplése most kétségessé vált, hiányzik a megfelelő támogatás.

Az idei Dakaron már mindenki ámulva figyelte, ahogy Klein szakaszt nyert és kétszer is harmadik lett. Tündöklése egészen a kilencedik speciálig tartott, amikor kétszer is bukott, és emiatt, valamint a kimerültsége okán végül nem tudta befejezni az idei versenyt. A 2024-es Dakaron azonban lehet, hogy el sem tud indulni.

Klein két hónappal a 2024-es Dakar és a világbajnoki szezon előtt még mindig próbálja összegyűjteni a részvételhez szükséges finanszírozást. Továbbra is független versenyző marad, annak ellenére, hogy más csapatokkal is próbál tárgyalni.

„Tényleg nem vagyok biztos benne, hogy ki az, aki valóban érdeklődik” – írta Klein egy Facebook kommentben. „Úgy érzem, hogy csak türelmesnek kell lennem, és megpróbálnom a nevemet a köztudatban tartani, határozottan keményen próbálkozom, és beszélek a csapatokkal, de eddig semmi sem történt.”

Klein a Dakart követően is több részeredménnyel mutatta meg, hogy mennyire jó versenyző. Nyolcadik helyen állt az Abu Dhabi Desert Challenge-en, mielőtt egy kuplungtörés miatt az utolsó napon feladta a versenyt, majd a Sonora Rallyn a tizenharmadik helyen végzett. A Sonora volt végül a szezon utolsó W2RC versenye, mivel nem indult a Desafío Ruta 40-en és a Marokkó Rallyn.

Mason Klein
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

„A KTM költségvetési megszorításai miatt maradt hely nélkül” – magyarázta édesapja, Larry Klein. „Mivel az év ilyen késői szakaszában vagyunk, az összes többi csapat betöltötte az idei helyeket.”

Mivel a W2RC kikerült a képből, más versenyek felé fordult. Augusztusban Klein a brazíliai Rally dos Sertõesen indult, és újoncként megnyerte a motorosok összesített versenyét. Végül két év után visszatért az amerikai pályákra, és megnyerte az AMA 37-es körzet Dog ‘Gon It Night Race-én és a Best In The Desert Laughlin Desert Classic-on az összesített versenyt.

Miközben rengeteg futam tölti ki a naptárát, a világbajnokságra való visszatérés lehetőségének kutatása folytatódik. Szeptemberben a Coyote Trail Adventures megszervezte a Mason Ride-ot, egy 475 mérföldes kerékpártúrát a Mojave-sivatagon keresztül, hogy pénzt gyűjtsön a 2024-es Dakar-versenyére. Klein a Kove Moto által épített gyári motorját is felkínálta eladásra. Bár a Kove Moto értékelte azt, hogy Klein sikereket ért el első szezonjában a W2RC-ben, és ő pozitívan nyilatkozott a motor teljesítményéről, Klein elmondta, hogy a gyári csapat mégsem szerződtette őt.

Mason Klein
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

A független versenyzőket rendszeresen elismerik, mivel saját költségvetésükből versenyeznek, ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy támogatás nélkül ez nehéz vállalkozás.

„A rally drága. Ez megmagyarázza, miért nem vesz részt egyetlen amerikai privát versenyző sem a Dakaron támogatás nélkül” – nyilatkozta Klein édesanyja, Lisa. „Mason körülbelül 10 évvel fiatalabb, mint a fő versenytársai. Igen, éretlen és 22 éves. Van otthon egy régebbi motorja, de az nem megfelelő a Dakaron induláshoz.”

Klein a közösségi finanszírozásban is lehetőséget lát, a Venmo adományokat a @MasonKlein98 címen fogadja, míg a PayPal-hozzájárulásokat a [email protected] címen lehet megtenni.

Az óra pedig ketyeg, a 2024-es Dakar január 5-én kezdődik, a vb-nevezés december 15-ig tart.

Mason Klein
foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

Friss