2024. április 28. 00:20

KezdőlapTEREPRALLYA Toyota fiatal tehetségekkel pótolja Al-Attiyah-t a Dakaron

A Toyota fiatal tehetségekkel pótolja Al-Attiyah-t a Dakaron

-

A Toyota Gazoo Racing Nasser Al-Attiyah távozása után két idézőjeles újonccal indul a Dakaron. A Red Bull támogatott fiatal Seth Quintero mellett az idei Dakaron már bizonyító brazil Lucas Moraest indítják a versenyen és a vb-n. 

A 21 éves Quintero a T3 Lightweight Prototype kategóriában nyerte meg a világbajnokságot, ezzel kiérdemelte, hogy a csapattól és a szponzortól is megkapja a lehetőséget a feljebb lépésre. Lucas Moraes pedig az Overdrive Racing által támogatott privát Toyota Hilux-szal dobogóra állt a Dakaron és a vb-n is nyert szakaszt, így a mezőny egyik legígéretesebb tehetségének számít. Mindez azt is jelenti, hogy Henk Lategan valószínűleg elveszítette a helyét a csapatban.

foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Quintero a már jól bevált navigátorral Dennis Zenz-zel folytatja, míg a kétszeres Rally dos Sertoes győztes Moraes a korábbi motoros Armand Monleón mellé ül majd be a január 5-19. között a Dakaron.

„Visszatekintve a Tereprally vb és a Dakar kalandunkra, amelyek az első világbajnoki szezonban való indulással kezdődtek, nem tudok nem büszke lenni” – mondta Andrea Carlucci, a Toyota Motor Europe alelnöke. „Kétéves elkötelezettséggel, egyetlen nevezéssel indultunk, és soha nem tudtuk volna elképzelni az elért eredményeket. GR DKR Hilux T1+ versenyautóknak köszönhetően, amely rendkívül megbízhatónak és robusztusnak bizonyult. Nasser és Mathieu ügyességével és tapasztalatával együtt tökéletes eredményeket értünk el a vb első két szezonjában, a gyártó, a versenyző és a navigátor címét is megszereztük. Most abban a helyzetben vagyunk, hogy megerősíthetjük a TGR folyamatos elkötelezettségét a világbajnokságon, kezdve a Dakarral.”

foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

A csapat már korábban elmondta, hogy Al-Attiyah távozása után a fiataloknak szavaz bizalmat. Quinterra ez mindenképpen igaz, ő volt a legfiatalabb versenyző, aki 2021-ben Dakar-szakaszt nyert, 2022-ben pedig beállította az egy versenyen belüli összes szakaszgyőzelem rekordját, a 12-ből 10 speciált megnyerve, de a győzelem még nem sikerült neki.

Moraes háromszor nyerte meg a barzil bajnokságot, miután 2023-ban Al-Attiyah és Loeb mögött nagyszerűen teljesített a Dakaron és ezzel berobbant a sportág élvonalába.

foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

 

Friss