2024. április 30. 06:47

KezdőlapTEREPRALLYMeglepetések és balesetek a Dakar első napján - Loeb és Al Attyiah...

Meglepetések és balesetek a Dakar első napján – Loeb és Al Attyiah máris sokat veszített

-

Toyota győzelem született a Dakar első szakaszán az autósok között, a motorosoknál pedig egy segítségnyújtás miatti jóváírás döntött az elsőségről.

A pénteki prológ után Alula és Al Henkiyah között 414 kilométeres speciálszakasszal kezdődött a 2024-es Dakar Rally. A sziklás pályán nagy volt a defekveszély, a mezőny pedig vulkánok között kereste az útvonalat. A nap nem indult jól, egy nézőt -egyes híradások szerint egy fotóst-, a szakasz elején elütött az egyik résztvevő, emiatt a rajt késett és a kamionosok pályáját is lerövidítették.

Az autósoknál Toyota siker született, a belga Gillaume de Mevius volt a leggyorsabb. Carlos Sainz 1 perc 44 másodperccel volt lassabb nála, úgy, hogy a gyengébb prológ eredmény miatt a spanyolnak előzgetnie kellett a középmezőnybe tartozó autókat is. A harmadik helyen Giniel de Villiers ért célba, ő már több mint 9 perc hátrányban volt.

Moraes
foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

Hol maradtak az igazi sztárok? Szenvedtek. Sebastien Loeb és Nasser Al-Attiyah már a verseny elején komoly hátrányba került, és később sem tudtak javítani, Loeb a 19., Al-Attiyah a 21. lett, bőven 20 perc feletti lemaradással. Yazeed Al-Raji pedig a nyolcadik idővel zárta a napot.

Az Audinál is csak Sainz volt gyors, Ekström csak 10. Petehansel pedig 22. lett az első speciálon.

Lónyai Pálék a második ellenőrzőponton a 131. helyen álltak 1 óra 40 perces hátránnyal.

Al-Attyiah
foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

A motoros mezőnyben Ross Branch megszerezte pályafutása negyedik Dakar-szakaszgyőzelmét. A botswanai a speciálon az élen haladt, amikor megállt, hogy segítsen Tosha Schareinának, miután a spanyol bukott. Branch így csak a tizenhatodik helyen haladt át a célvonalon, 16′10″ hátrányban a vezető Ricky Brabechez mögött, de a segítségnyújtás miatt 25 percet kapott vissza. Ezzel megnyerte az első szakszt és élre állt a versenyben. Branch 10 perc 54 másodperccel verte meg Brabecet, a harmadik Mason Klien hátránya 11 perc 19 másodperc.

Kevin Benavides
foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

A prológot nyerő Schareina karja a balesetben megsérül, kórházba szállították, így harmadik Dakarja korán véget ért. A Rally2-ben vezető Michael Docherty is balesetet szenvedett a 323, kilométernél, neki a csípője sérült és őt is a medinai kórházba szállították helikopterrel.

„Hibáztam. Nem mentünk nagyon gyorsan, de ez egy olyan terület volt, ahol csupa fekete vulkanikus szikla volt, és csak egy nyom volt, ahol elkaptam valamit a hátsó kerékkel” – mondta Scahreina. A kórházban kiderült, hogy a spanyol csuklója tört el, emiatt műtétre is szükség lesz.

Gyenes Emánuel a 39. helyen ért célba, 1 óra 3 perc 22 másodperces hátránnyal.

Sainz
foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

A kamionosok a 281 kilométerre rövidített pályán küzdöttek meg egymással. Janus Van Kasteren nyert, A hibrid Renault-val induló Gert Huzink lett a második, Jaroslav Valtr a Tatrával a harmadik. Loprais negyedik helyen hozta be a Pragát. Kovács Miklósék nagyot mentek az első napon, a 14. helyen értek célba 38 perces hátránnyal.

Ekström
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Friss