2024. április 30. 08:58

KezdőlapTEREPRALLYPeterhansel nyert és történelmet írt a Dakar második napján

Peterhansel nyert és történelmet írt a Dakar második napján

-

Stephane Peterhansel pályafutása 50. szakaszgyőzelmét szerezte meg a Dakaron, ezzel beállította Ari Vatanen rekordját. A motorosoknál Jose Ignacio Cornejo Florimo volt a leggyorsabb, egy motoros viszont megint olyan szerencsétlenül bukott, hogy helikopterrel kórházba kellett szállítani.

463 kilométeres vadonatúj speciálszakasz volt a Dakar második versenynapjának penzuma, megspékelve egy 192 kilométeres összekötővel. Al Henakiyah és Al Duwadimi között már dűnéket is le kellett küzdeniük a versenyzőknek, így az első nap után sem lazíthattak, igaz nem a 30 kilométernyi dűne, hanem a navigáció jelentette a legnagyobb feladatot.

A motorosoknál Jose Ignacio Cornejo Florimo újra bebizonyította, hogy egyik erőssége a navigáció. Egyszer ugyan elesett, ennek ellenére a nap végén hetedik Dakar szakaszgyőzelmének örülhetett a Honda versenyzője. Mögötte Luciano Benavides ért célba hatperces hátránnyal, a Husqvarna motorosát pedig egy másik hondás, Pablo Quintanilla követte 13 másodperces különbséggel.

Szép szakasz volt, hosszú és nehezen járható, sok nyom közül lehetett választani. A 90. km környékén csatlakoztam az élcsoporthoz, és egész nap együtt mentünk. Azt hiszem, jó munkát végeztünk, és összességében ez egy stabil szakasz volt. Volt egy kis bukásom, amikor szikláknak ütköztem, de semmi komoly. Mindenesetre nagyon más volt, mint tegnap, de nehéz is volt” – mondta a célba a győztes.

Kevin Benavides
foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

Az első napon remekül motorozó Mason Klein hiába dícsérte Kove típusú motorját, a kínai gép csúnya tréfát űzött vele, és a pálya első részén közel két órán át kellett szerelnie Kleinnek, amivel talán el is veszítette esélyét a végső jó eredményre.

Gyenes Emánuel a 33. helyen zárt és az első napot követően ismét második lett az Original by Motul kategóriában.

Moraes
foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

Az autósoknál egyelőre igaznak tűnik Nasser Al-Attyiah jóslata, miszerint az első három napon gyorsak lesznek az Audik. Stephane Peterhansel az első napon 32 percet veszített, a másodikon viszont ebből rengeteget faragott azzal, hogy nyert. Pályafutása 50. szakaszgyőzelmével utolérte Ari Vatanent, még egy siker kell neki, hogy egyeduralkodóvá váljék. Persze összesítésben máris az, hiszen eddig 83 szakaszt nyert meg a Dakaron, ebből 33-at motorral. Érdekesség, hogy ott sem egyedüli csúcstartó, a kétkerekűek közt Cyrill Despresnek is 33 sikere van.

Carlos Sainz közben csendben az élre lopakodott. A 61 éves spanyol ugyan ma csak nyolcadik lett 17 perc feletti hátránnyal, de a keresztbeveréseknek köszönhetően az élre kerül, az előnye 1 perc 51 másodperc a mai napon ötödik helyen célba érő Yazeed Al Rajhi előtt.

Loeb
foto: Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

Sebastien Loeb is begyorsult és 26 másodperces hátránnyal második lett, Seth Quintero pedig behozta a Toyotát a harmadik helyen. Nasser Al-Attiyah hat és fél perccel Peterhansel mögött ért célba, ezzel negyedik lett.

Lónyai Pálék a 122. helyen végeztek vasárnap, összetettben a 135. helyen állnak.

A kamionosoknál Janus van Kasteren nyert, de mindössze 6 másodpercen múlt a győzelme, mert Ales Loprais alaposan megszorongatta őt a Pragával. Martin Macik is magára talált és harmadik lett. Összetettben Janus van Kasteren előnye csaknem 13 perc Loprais előtt, Macik a harmadik 22 perces lemaradással.

Kovács Miklósék a második napon nem tudták megismételni a nyitónapon nyújtott teljesítményüket (13. hely), a 21. pozícióban fejezték be a speciált. A Qualisport kamionja összetettben a 18. pozícióban van.

Sajnos a második versenynap sem telt el súlyos baleset nélkül. A spanyol Carles Falcón a 448. kilométerénél bukott. „Egy mögötte haladó versenyzőtárs azonnal értesítette a szervezetet, amely orvosi helikoptert küldött a sérült versenyző kiemelésére. Súlyos állapotban volt, és az Al Duwadimi kórházba szállították” – írja a szervezők hivatalos közleménye.

Kovács Miklós
foto: Qualisport

Friss