2024. április 28. 07:00

KezdőlapTEREPRALLYRicky Brabec nyerte a Dakart a motorosok közt

Ricky Brabec nyerte a Dakart a motorosok közt

-

A Dakar utolsó szakaszán a  nyolcadik helyen célba ért Ricky Brabec és ezzel megnyerte a 2024-es Dakar Rally motoros értékelését. A Honda versenyzője 2020 után áll ismét a Dakar dobogójának tetején.

10 perc feletti előnnyel kezdte a verseny utolsó 175 kilométeres speciálszakaszát Ricky Brabec, akit két csapattársa segített már napok óta. Az amerikai most sem hibázott, a győzelem helyett a biztos célba érésre koncentrált, és 3 perc 31 másodperces hátránnyal a nyolcadik helyen fejezte be az utolsó speciált. A negy vetélytárs botswanai Ross Branch sem harcolt már, ő a jóváírás után 10. lett a Hero-val és ezzel második lett a 2024-es Dakaron.

„Szép dolog, hogy győzelemmel kezdjük az évet. Nem volt könnyű. A pálya nagyon kemény volt. A verseny kemény volt. Ross és a saját csapatom tartott engem éberen, de nem csak engem, azt hiszem, mindenkit éberen tartottunk. Mindenki számára a végsőkig tartó küzdelem volt. Nagyon örülök, hogy mindannyian itt vagyunk, biztonságban vagyunk és hazamehetünk. Összességében ez egy jó rally volt. Ezúttal egy kicsit más volt. Úgy érzem, ezúttal jobban megérdemeltük. Ezúttal sokkal keményebb volt. 2020-ban már az elejétől kezdve nagy volt a különbség. Itt, azt hiszem, Ross és én három napot töltöttünk pár másodperc különbséggel. Mindannyiunk számára szoros verseny volt. Azt hiszem, az első és a harmadik között tizenegy perc körül volt a különbség, bármennyit is kapott Adrien, de szoros volt a verseny, és tíz perc nem nagy különbség itt. Szoros volt. Volt két jó napom, két lehetőségem, hogy jól menjek, de a 11. szakasz is ijesztő volt számomra, mert tudtam, hogy Ross mögöttem indul, 18 perccel lemaradva, és ha utolér, akkor vége. A 11. szakasz nehéz volt számomra, de koncentrált maradtam, célba értem, és nem vesztettem túl sok időt, így nagyon örülök ennek, és nagyon örülök a csapatnak is. Mindannyiunknak örülök, mind a két hét alatt kiváló munkát végeztünk. Azt hiszem, mostantól a 9-es lesz a szerencseszámom” – mondta a célban Brabec.

A zárónapot Kevin Benavides nyerte, Toby Price és Luciano Benavides előtt. Adrien van Beveren lett a negyedik, így a francia versenyző a Dakar harmadik helyét is megszerezte.

Nacho Cornejo volt a nap vesztese, a szakaszon 11 perces hátránnyal ért célba, és ezzel elveszítette az összett ötödik helyét, amit Toby Price halászott el előle.

Ricky Barbec sikere a kiegyensúlyozott teljesítménynek köszönhető. Az amerikai mindössze egy szakaszt, a 10. nyerte meg, de a zárónapon elért nyolcadik helynél hátrább sosem végzett, és ötször is a top 3-ban fejezte be a napot.

Brabec
foto: A.S.O./Charly LopezHonda

 

Friss