2024. április 27. 07:32

KezdőlapTEREPRALLY33-ból 33 célba érés a Dakaron - idén sem szakadt meg a...

33-ból 33 célba érés a Dakaron – idén sem szakadt meg a rekordsorozat

-

A Hino Sugawara Team sikeresen célba ért a Dakaron, ezzel 33. alkalommal is sikerrel fejezték be a versenyt.

A Hino rekordja az 1991-es Dakarra nyúlik vissza. Azóta legalább egy Hino kamion részt vett a versenyen, és hivatalosan is célba ért. Az eredmény azért is figyelemre méltó, mert általában egy autóval indult a japán csapat a Dakaron.

Így volt ez 2024-ben is. A Teruhito Sugawara által vezetett, csőrös Hino 600-as a hatodik helyen végzett a 46 nevezőből álló mezőny 20 célba érkező alakulata között. Sugawara mellett Somemiya Hirokazu navigátor és a szerelő Mochizuki Yuji alkotja a versenycsapatot már harmadik éve. Az elmúlt öt évben ez volt az első alkalom, hogy a Hino az első tízben ért célba a többnyire sokkal nagyobb motorral rendelkező teherautókból álló mezőnyben. Az előző top 10-es helyezésüket 2019-ben érték el, akkora kilencedikként fejezték be a Dakart.

A Hino egyetlen japánként küzd a jellemzően európai gyártók által uralt tereprally mezőnyben. A Sugawara csapat minden évben továbbfejleszti a versenykamiont, amelynek teljesítménye abban a tekintetben kiemelkedő, hogy a legtöbb ellenfél 13 literes vagy annál nagyobb motorral rendelkezik, míg a Hino hathengeres turbómotorja kevesebb, mint 10 literes.

A Dakar Rally szabályainak a hibrid teherautókra vonatkozó változásai miatt a csapat nem használta az előző két versenyen bevált hibrid dízel-elektromos hajtásláncot. Ez 400 kg súlymegtakarítást jelentett, ami nagyban befolyásolta a kamion teljesítményét.

foto: Hino Team Sugawara

A 2024-es verseny volt Teruhito Sugawara 24. Dakarja és 16. top 10-es helyezése. A kormánynál 18. versenyét teljesítette, mivel korábban öt Dakaron vett részt édesapja, Yoshimasa navigátoraként, aki 36 Dakaron indult, mielőtt 77(!) évesen visszavonult. Teruhito 2002-ben a csapat szervizkamionját vezette.

A családnak nem ez az egyetlen Dakar rekordja. Yoshimasa Sugawara, aki a Hino Sugawara csapatot alapította, tartotta a 20 egymást követő Dakaron való célba érkezés rekordját, amelyet csak idén döntött meg a dél-afrikai Giniel de Villiers egy Toyota Hiluxszal.

„Örülök, hogy meglátogathattam a verseny helyszínét, és mindenkit motiválhattam.Az erőfeszítéseik eredményeként egy nagyszerű hatodik helyet tudtunk elérni az összesítésben. Elárasztottak az érzelmek. Szeretnénk ezt a tevékenységet a jövőben is folytatni” – mondta Mokoto Wakimura, a Hino Motors műszaki igazgatója, akinek szavai megerősítették, hogy 2025-ben is láthatjuk majd a szimpatikus japán alakulatot a versenyen. Sőt a gyár Dél-afrikai részlegének alelnöke is pozitívan nyilatkozott.

„Nagyon örülünk, hogy a Hino ismét célba ért egy Dakar-ralin, és így tovább folytatta a márka csodálatos rekordját ezen a kimerítő versenyen. Az a tény, hogy az elmúlt 33 rallyn célba ért egy Hino, aláhúzza a Hino megbízhatóságának és tartósságának hírnevét még a legkeményebb körülmények között is” – mondta Anton Falck.

 

Friss