2024. április 27. 12:44

KezdőlapTEREPRALLYMeglepetések Portugáliában: Carlos Sainz visszatér a Dakar győzelem után, Loeb új kategóriában...

Meglepetések Portugáliában: Carlos Sainz visszatér a Dakar győzelem után, Loeb új kategóriában indul

-

Komoly meglepetéseket hozott a tereprally vb harmadik futmának nevezési listája. A portugáliai versenyen Carlos Sainz egy Minivel áll rajthoz, Sebastien Loeb pedig a T3 kategóriába nevezett.

169 nevezőt vonzott a BP Ultimate Rally-Raid Portugal, amely a világbajnokság harmadik futama lesz. Carlos Sainz, Sébastien Loeb és Nasser Al-Attiyah is indul az április 2. és 7. között rendezett eseményen, ahol öt szakasz és összesen 1758 kilométer szelektív vár a mezőnyre.

A nevezési lista élén Carlos Sainz szerepel, a világbajnokság éllovasa ezúttal az X-Raid legújabb MINI JCW Rally Plus versenyautójába ül, vagyis visszatér a márkához amellyel korábban már megnyerte a Dakart.  Az „El Matador” történelmet írt a januári Dakaron az Audival, és ő lett az első pilóta, aki négy különböző márkával – Volkswagen, Peugeot, MINI és Audi – nyerte meg a híres versenyt és egyben az első hibrid autós győzelmet aratta a Dakaron. Sainz most az X-Raiddel és Alex Haro navigátorral folytatja a harcot a világbajnoki címért, és ígérete szerint több ezer rajongót vonz majd a versenyre Alentejo, Ribatejo és Extremadura vidékén.

A német csapatban Sainz mellé a fiatal portugál João Ferreira csatlakozik, akinek Filipe Palmeiro navigál, ez a duó azután tér vissza a MINI-hez, hogy az első két vb-futamon, a Dakaron és Abu Dhabiban szakaszgyőzelmet aratott az SSV kategóriában, egy Can-Am-mel.

Sainz
foto: Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool

Sébastien Loeb viszont kategóriát vált, egy Taurusszal indul a Challenger kategóriában (korábban T3). A Dakaron harmadik Loeb és navigátora, Fabian Lurquin a Dacia programjában szerepel a következő Dakaron, de megragadják az alkalmat, hogy felfedezzék a portugál pályákat.

A verseny másik esélyese a kétszeres világbajnok és ötszörös Dakar-győztes Nasser Al-Attiyah, aki március elején megnyerte az Abu Dhabi Desert Challenge-et, és ezzel 9 pontra  került Sainzhoz a bajnokságban. A katari pilóta a Prodrive Hunter T1+ modellel tér vissza Portugáliába, amellyel a legutóbbi Baja Portalegre 500-on versenyzett, a francia Edouard Boulangerrel az oldalán.

Attyiah
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

A Toyota újra két csapatra oszlik, a hivatalos Toyota Gazoo Racingre, a brazil Lucas Moraesszel, az amerikai Seth Quinteróval és a dél-afrikai Saood Variawával, valamint az Overdrive Racingre, Guerlain Chicherit, Guillaume De Mévius, Yazeed Al-Rajhi és Juan Cruz Yacopini összeállítással, akik közül bármelyikük képes a dobogós helyekért harcolni a Hilux T1+-zal.

foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

Loeb mellett az egyre versenyképesebb Challenger kategóriában ott lesz a világbajnokságot vezető Rokas Baciuska (Can-Am), az amerikai Austin Jones (Can-Am), az Abu-Dhabiban győztes belga Ghislain De Mévius, és olyan portugál pilóták, akikkel szintén számolni kell, mint João Dias (Can-Am), Armindo Araújo (Can-Am), Ricardo Porém (Can-Am MMP), Miguel Barbosa (Taurus), Luís Portela de Morais (G-Rally) vagy Hélder Rodrigues (Can-Am). Az SSV-knél a bajnokságot vezető szaúdi Yasir Seaidan (Can-Am MMP) szintén hazai versenyzőkkel küzd majd az elsőségért, João Monteiro (Can-Am) és Gonçalo Guerreiro (Polaris) kétségtelenül remeküól ismeri a terepet, így számolni kell velük.

Fotó: Sébastien Loeb

Friss