back to top
2024. május 20. 08:44

KezdőlapTEREPRALLYDakar résztvevőkkel rajtol a Riverside Baja

Dakar résztvevőkkel rajtol a Riverside Baja

-

Május 9-11-ig ismét visszatér a tereprallye Pápocra, a Riverside Baja idén nem csak az M1 Flotta Magyar Terep-rallye Bajnokság és a CEZ, de a Lengyel Bajnokság értékelésébe is beleszámít.

A kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő futam tavalyihoz képest szinte változatlan útvonal és időterv szerint fut majd, a 330,88 km szelektív szakaszon mindössze a létszám növekedése miatt várhatók apró módosítások.

„Nagy megtiszteltetés és egyben felelősség is, hogy idén a lengyel tereprallysok is befogadták a rendezvényt éves értékelésükbe. Így azt gondoltam, – 25 éves pályafutásom alatt először – hogy nem próbálkozunk új ötletekkel, tervekkel, hanem a tavaly már jól bevált rendszert leporoljuk és csak kisebb finomításokkal, a közönség biztonságára még nagyobb figyelmet fordítva valósítjuk meg a futamot” – mondta a verseny főszervezője, Garamvölgyi Zoltán.

Riverside Baja
foto: Riverside Baja

A Riverside Baján olykor 40-50 cm mélységű pocsolyákat kell átszelni a járművekkel, a beérkező 2-3 m3 víz meg tudja lepni főként a nyitott autós és motoros, quados versenyzőket. „Elképesztő ritmus- és felületváltások jellemzik a pályát, amitől kifejezetten nehéz a verseny, de mindig vannak olyan részek, amiket már nagyon vársz, hogy a legszebben vagy leggyorsabban oldd meg. A közönség is mindig nagyon hálás és kiemelten jó hangulatot szoktak varázsolni a nézői pontokon. A vadakra is nagyon figyelni kell ezen a környéken, hiszen sok nyúl, fácán, őz, szarvas, vaddisznó él itt és szerintem a mélyebb pocsolyákban egyebek is lehetnek…”– jegyezte meg Garamvölgyi Zoli.

Május 10-én, péntek délután negyed háromkor a prológ nyitja a versenyt, melyet még két gyorsasági követ, szombaton pedig négy szakasz vár a mezőnyre. Az útvonal Pápocon kívül érinti Szergényt, Vöncököt és a több mint 1000 éves Kemenesmagasi útjait is, ahonnan a versenyzők különdíjakat is kapnak. Pápoc központjában a művelődési ház különleges környezetet ad a Parc Fermének és a díjkiosztónak, az Idősek Klubja körüli tér pedig tökéletes szervizparkot biztosít a csapatoknak és helyszínt a versenyirodának. A versenyzők motor, quad, Ultimate, Stock, Challenger, SSV, T4Nat, TH, Truck, UP és RAID kategóriában indulnak.

Riverside Baja
foto: Riverside Baja

A T1+ kategóriéban Krzysztof Holowcyc és Miroslav Zapletal is nevezett, a lengyel versenyző nem a Dakaron használt Minivel, hanem a BMW-vel indul, de hiába lassabb a BMW kilométerenként 2-3 másodperccel a Mininél, a tempója biztosan kiemelkedő lesz, nagy csata várható a két külföldi pilóta között. Lónyai Pál is járművet vált, újra a Porschéval nevezett, Varga Imre pedig a Toyota Hilux-szal áll rajthoz.

A futamon kizárólag jó hangulatra és rengeteg kalandra lehet számítani, amit a versenyzők, nézők együtt átélhetnek. Van néhány könnyen megközelíthető és mára már ikonikussá vált nézői pont, amelyek nagyon látványosak és népszerűek, ezeket ma hozzák nyilvánosságra, itt lehet megtalálni őket.

Riverside Baja
foto: Riverside Baja

„Ezeknek a pontoknak különös figyelmet szentelünk, hogy biztonságban legyen mindenki és kulturáltan lehessen szurkolni, hiszen valamelyik irányban minden szelektív szakasznak részét képezik. Mivel nagyobb mezőnyünk lesz a megszokottnál, nincs miért mozognia a közönségnek, mert két napig szinte folyamatosan történni fog valami aktivitás a meghirdetett nézői pontokon” –  tette hozzá Garamvölgyi.

Ezen a tereprallye rendezvényen is kiemelt szerepet kap a biztonság kérdése, ehhez segítségül a szakági média készített egy biztonsági szabályokat összefoglaló kiadványt. Sok általános információ és kérés megtalálható benne, amelyeket a rendezők szeretnék, ha mindenki tanulmányozna, megfogadna. Kifejezetten kérik a rajongókat, hogy kizárólag a kijelölt nézői pontokra menjenek és segítsék a pályabiztosítók munkáját azzal, hogy betartják a kéréseiket, valamint figyeljenek oda nézőtársaikra, hogy senki se helyezkedhessen olyan helyre, ahol magát vagy a versenyzőket veszélybe sodorhatja!

„Csatlakozzon fejben mindenki ahhoz a „belső körhöz”, akik fenn akarjuk tartani a tereprallye-t és mindenkit épségben akarunk látni a verseny végeztével is! Segítsétek a Riverside Baját és a Magyar Autósportot, Motorsportot” – kéri Garamvölgyi Zoltán.

Riverside Baja
foto: Riverside Baja

 

Friss